pic-pinterest

Jom audit diri, lupakan masa silam yang gelap, tetapi bayangkan masa hadapan yang terang-benderang bagi mengatasi rasa kebimbangan untuk meneruskan kehidupan. Jauhi diri daripada terperangkap dengan `dua pencuri’.

Janganlah Membenci Pasangan Walaupun Ada Yang Menyalahi Hakmu

Pertama, pencuri masa lalu, yakni penyesalan masa lalu. Kedua, pencuri masa hadapan, yakni kebimbangan masa hadapan. `Penyesalan’ menyebabkan kita tidak ada masa hendak menggunakan masa sekarang dengan sebaiknya, kerana asyik mengenang masa silam yang kelam dan menyeramkan.

IKLAN

Fokus kepada perkara-perkara positif, pada masa yang sama berjaga-jaga dengan ancaman atau cabaran yang negatif. Ancaman atau cabaran ini ibarat nelayan dengan ombak, tidak boleh dipisahkan. Oleh sebab sudah biasa mengalami cabaran ini sejak sekian lama, bertenang dan jangan panik. Fokus, bertenang dan tidak melawan kuasa ombak. Jangan melawan arus. Biarkan arus itu menghanyutkan kita dan usah persoalkan keupayaan kita untuk terus hidup. Kita sudah dilatih untuk bersedia seumur hidup untuk menghadapi saat dilambung dan dihempas ombak. Sesungguhnya saat kita muncul di permukaan selepas dilambung dan dihempas ombak, akan ada ombak lain yang akan menghempas kita sekali lagi. Kelangsungan hidup bergantung pada bagaimana kita berkongsi kesakitan dan menangani keperitan itu secara positif.

Dengan cara ini, kita akan sanggup menghadapi semua cabaran kehidupan yang mendatang dengan penuh semangat dan kecekalan. Dan kalau kita diuji Allah dengan kejayaan, kesenangan, kejayaan dan ketenangan hidup jadikan anugerah itu sebagai jalan mendekatkan diri kepada Allah, bukan menjauhkan lagi diri dari-Nya dan melupakan-Nya. Allah berfirman dalam surah (al-Munafiqun) ayat 9 yang bermaksud, “Wahai orang yang beriman! Janganlah harta bendamu dan anak-anakmu melalaikan kamu daripada mengingati Allah. Dan sesiapa berbuat demikian, maka mereka itulah orang-orang yang rugi.”

IKLAN

Janganlah Membenci Pasangan Walaupun Ada Yang Menyalahi Hakmu

IKLAN

Alangkah baik jika kita semua mengadu kepada Allah pada setiap saat dan melihat kuasa Allah dalam segala hal. Cara ini akan membuatkan kita sentiasa ingat Allah dan yakin Allah Maha Besar dan manusia tidak punya apa-apa. Sesungguhnya kita sangat lemah di sisi Allah. Kunci kebahagiaan menurut Ali bin Abi Talib ada tujuh. Pertama, jangan membenci sesiapa pun walaupun ada yang menyalahi hakmu. Kedua, jangan bersedih secara berlebihan sekalipun masalah memuncak. Ketiga, hiduplah dalam kesedaran sekalipun serba ada. Keempat, berbuatlah kebaikan sekalipun dalam kamu kesusahan. Kelima, banyakkan memberi walaupun anda sedang susah. Keenam, tersenyumlah walaupun hatimu sedang menangis. Ketujuh, jangan memutuskan doa untuk saudara seislam. Sesungguhnya kehidupan ini dipenuhi dengan seribu macam kemanisan tetapi untuk mencapainya memerlukan seribu macam pengorbanan. “Jom jaga diri, jaga akidah, ibadah dan akhlak.”

SUMBER : DR MUHAYA MUHAMAD

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI