Memiliki pasangan yang lebih tua atau lebih muda membuatkan hari anda semakin berwarna dan indah kerana boleh berkongsi pengalaman.Inilah masanya anda dan pasangan mengenali hati budi masing-masing dan mengeratkan lagi hubungan. Pasangan yang berusia lebih tua dari anda memiliki emosi jauh lebih stabil dan dia bersedia meluangkan waktunya untuk mendengar keluh kesah pasangannya.

Jodoh dan pertemuan itu milik Allah. Siapa sangka pertemuan sesingkat ini cuma mempertemukan Nur Hidayah dan Muhd Azmi  hingga sah bergelar suami isteri. Nur Hidayah berkongsi kisah cinta hatinya.

Berapa usia kalian ketika berkenalan?

Ketika itu, usia saya memasuki 25 tahun manakala suami 32 tahun.

 

Adakah anda mengidamkan pasangan yang berusia? Mengapa?

Memang dari dahulu, saya selalu inginkan pasangan yang lebih berusia, paling tua pun jarak 10 tahun.

Berdasarkan fakta, wanita lebih cepat matang berbanding dengan lelaki, jadi dengan adanya jarak itu, besar kemungkinan paras kematangan kedua-duanya akan hampir serupa, tidak begitu ketara perbezaannya, makanya akan lebih banyak persefahaman di antara satu sama lain.

Kebiasaannya lelaki yang lebih berusia selalunya sudah bersedia untuk ‘settle down’ iaitu untuk mendirikan institusi keluarga sendiri dan sudah bersedia dari segala aspek terutama sekali dari segi mental dan kewangan juga pandai bertutur dan menyesuaikan diri apabila berbicara dengan orang tua.

 

Apakah kelebihan pasangan jika usianya lebih matang?

Jika memiliki pasangan yang lebih matang, membuatkan saya akan berasa lebih menghormatinya bukan sekadar status malahan faktor umur turut memainkan peranan. Saya juga yakin bahawa dia mampu untuk menjaga dan mendidik saya dan bertanggungjawab mengantikan tempat ayah saya. Tertariknya lagi apabila timbul satu masalah lebih mudah untuk mencapai kata sepakat. Dia juga akan melihat sesuatu perkara itu dalam jangka masa yang panjang ‘the bigger picture’.

IKLAN

 

Adakah mendapat halangan dari keluarga?

Jarak usia bukan penghalang kerana ibu bapa kami juga berkahwin dengan pasangan yang jauh jarak usianya. Malah ibu bapa suami telah sedia maklum bahawa anak mereka sudah lama bersiap sedia untuk berumah tangga, hanya menunggu calon yang sesuai dan jodoh untuk tiba. Alhamdulillah, semua anggota keluarga dari kedua belah pihak menerima kami dengan tangan dan hati yang terbuka.

 

Apakah yang anda pelajari dari pasangan yang berusia matang dari anda?

Erti kesabaran, cuba memahami dan bertolak ansur, kadangkala kerana faktor usia

dia tidak faham dengan kelakuan saya (contoh, kenapa saya suka ambil gambar dan upload ke Instagram)

IKLAN

Kenapa saya perlu ada banyak baju dan tudung yang berbeza-beza untuk mix and match (kerana dia seorang yang simple, dan tidak suka berbelanja, selalu ‘repeated outfit‘.

 

Ciri-ciri pasangan yang membuat anda yakin dia calon suami yang dicari

Memiliki karakter yang tenang, bak ‘air’, mempunyai misi dan visi dalam hidup, sama ada jangka masa pendek mahupun panjang. Kefahaman agama yang kuat dan mempraktikkannya dalam rutin harian (contoh, jaga waktu solat, baca al quran, peka tentang pemakanan), yakin dengan keputusan yang telah dibuat, hati tidak mudah berbolak-balik dan juga yang paling penting serius dalam perhubungan, untuk mendirikan rumah tangga dan mempunyai keluarga sendiri.

 

Apakah perbezaan dan persamaan karakter anda berdua?

Suka membuat lawak jenaka dan mempunyai matlamat hidup yang sama untuk mencapai kejayaan. Sering berkongsi ilmu dan kami berdua juga berani mencuba sesuatu perkara yang baru.

IKLAN

Dalam persamaan masih ada perbezaan kami, saya seorang yang ceria malahan dia seorang yang pendiam, saya seorang yang sangat teliti ‘into details’ (micro) manakala suami pula seorang yang ‘see the bigger picture’ (macro). Saya lebih tegas berbanding dengan suami.Saya lebih emosi, dan senang melatah apabila terjadinya perkara yang tidak diingini, tetapi suami pula seorang yang tenang dan mampu menenangkan keadaan, cool

 

 

Kalau merajuk pasangan buat apa?

Kami mempunyai ‘Love Language’ yang berbeza sebenarnya. Sehingga kini kami cuba untuk menyesuaikan diri. Kalau dia merajuk, selalunya saya yang akan minta maaf dahulu dan membelikannya hadiah atau makanan kegemarannya untuk memujuk.

Kalau saya merajuk, suami biasanya membuat lawak. Tetapi kalau masih tidak berjaya, dia biasanya memujuk dengan memeluk saya dengan erat, ‘memaksa’ saya untuk berada di dalam dakapannya.

 

Perancangan keluarga

Saya berfikir dari masa jangka pendek manakala suami pula berfikir untuk jangka panjang. Oleh kerana kami masih lagi dalam proses perkenalan, kami merasakan tidak perlu untuk tergesa-gesa menimang cahaya mata seperti pasangan lain. Kami ingin menyesuaikan diri dahulu, dan mempelajari komunikasi yang berkesan di antara kami, barulah kami boleh lanjut ke peringkat seterusnya.

Dari segi faktor usia, saya merasakan bahawa masih ada lagi masa sebelum saya mencecah umur 30 tahun, rata-rata lima tahun lagi. Tetapi suami pula memikir pada masa jangka panjang, dia tidak mahu menjadi ayah yang tua, dia ingin menjadi ayah muda agar masih kekal relevan dan masih lagi ada tenaga dan kekuatan untuk membesarkan anak-anak. Perkara ini dibincang serius dan memerlukan kami untuk melihat segala aspek dengan matang dan realistik dan saling bertolak ansur.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI