Ada orang takut nak kahwin sebab dia sedar dia belum mampu menanggung anak orang. Diri sendiri pun belum cukup mampu untuk ditanggung, apatah bila berkahwin kelak. Tambahan zaman sekarang semuanya memerlukan status kewangan yang stabil untuk mengecapi kehidupan yang lancar. Kalau gaji cukup makan, gaya hidup pula perlu ikut peredaran masa lagilah susah untuk digambarkan nanti. Semuanya hanya satu, jangan takut pada perkahwinan kerana terselit rezeki di sebaliknya. Ikuti perkongsian dari Firdaus Shakirin ini yang dahulu juga bermula dari bawah dan hidup sederhana di awal alam perkahwinannya. Diharapkan perkongsiannya ini dapat membuka mata para pembaca untuk plan kehidupan dengan sebaiknya. Ingat jangan takut untuk berkahwin.

Ada org, selepas 10 tahun berkahwin baru merasa naik kereta baru…ada org, selepas 15 tahun berkahwin baru pindah masuk rumah sendiri. Budak2 skrg, masa nak berkawan pun dah cakap.

"You dah ada rumah sendiri? You dah ada kereta sendiri? Kalau u masih tggal dgn parents n guna kereta parents, xpyh la berkawan dgn I…" Bagus nak pasangan yg dah ada serba serbi…baik perancangan tu, utk mudahkan diri awk jugak kan…bawak beg pakaian ja selepas mendirikan rumahtangga. Ada expectations mcm tu is quite good, but in reality, dgn zaman mcm skrg ni, ianya mgkin mengambil masa utk awk jumpa the candidate yg memenuhi demands awk tu…

Perkahwinan akan membuka pintu rezeki

Teringat waktu mula-mula bercinta dlu, masih duduk umah sewa dan ada kereta myvi ja…wife plak pakai kancil…pernah ckp kat wife yg saya plan nk beli rumah, tapi klu tgok dgn pendapatan bulanan skrg, mcm xlepas plak, gaji masa tu baru RM1650…

IKLAN

Wife kata xpe, kita kawin dlu, pastu kita beli rumah, submit loan dgn dia jd backup…lepas kawin, still menyewa, tapi tak lama…sebulan lepas kawin, trus submit loan 160K utk rumah skrg…masuk loan 2 org sbb klu sorang memang xlepas…dalam 2 minggu ja, bank dah call ckp loan approved…

Alhamdulillah…bulan ke 3 selepas berumahtangga dah masuk rumah sendiri…

Rumah kosong ja masa tu, tdo pun beralaskan toto…ada meja Jepun utk mkn…gaji bulan ni beli dapur, bukan depan beli peti ais, bulan berikutnya beli mesin basuh dan sebagainya smpai penuh rumah dgn kelengkapan yg patut ada sahaja…

Gaji kongsi beli smua benda…

Rumah tak lengkap lagi pun, dah ada anak seorang…pastu gaji naik sikit demi sikit…dah mula bli beli kelengkapan yg lain, dh bleh tukar kereta, dah bleh ada mcm yg org lain ada. Now anak dah tiga, isteri pun dah jdi surirumah sepenuh masa…perkahwinan tu membuka pintu rezeki baik suami mahupun isteri…ada saja rezeki baru yg diperolehi selepas mendirikan rumahtangga…

Klu berfikiran kena ada semua bru bleh berkahwin, maka kena cari pasangan yg well prepared…yg memang dah plan baik2 hidup dia. Klu pasangan anda tu cukup2 makan setiap bulan, maka jgn terlalu risau…perkahwinan tu akan membuka pintu rezeki…

Yg anda perlu lakukan bersama ialah usaha…selagi anda berusaha utk mengubah kehidupan anda, maka selagi tu Allah akan tunjukkan jalannya..