Jodoh kan ketentuan Allah. Sama ada berkahwin dengan wanita bergelar ibu tunggal atau lelaki bergelar duda, kedua-duanya tak ada masalah. Selama ini kita asyik dengar lelaki yang sibuk berkahwin dengan ibu tunggal dengan niat untuk menjaga mereka kerana Allah Taala. Begitu juga apabila ada wanita yang sudi menerima lelaki duda.

 

Jangan pandang status duda atau ibu tunggal itu sebagai satu masalah. Anggaplah ia sebagai kelebihan di dalam rumahtangga yang bakal dibina kelak. Jangan cari pasal berkahwin dengan orang yang masih di dalam rumahtangga sudah!

 

Kenapa duda boleh jadi pilhan yang tepat?

 

  1. Komitmen

Orang bujang ni ada kalanya takutkan komitmen. Susah sangat nak jalinkan hubungan sebab hati masih berbelah bahagi. Berbeza dengan lelaki duda. Mereka tak takut komitmen. Mana yang sudah mempunyai anak, mereka masih mengikat komitmen kepada anak-anak dengan baik.

 

Sekiranya anda mengenali mereka dan mengajak mereka untuk menjalinkan hubungan yang serius, pasti mereka tidak cepat menolak atau mengambil masa panjang untuk berfikir. Duda yang sudah mempunyai anak pula hanya mengharapkan anda boleh menerima anak-anaknya seperti anak-anak anda.

IKLAN

 

  1. Berpengalaman

Lelaki duda biasanya sudah melalui pengalaman pahit dan manis. Mereka lebih berpengetahuan luas terutamanya dalam penjagaan anak-anak. Apa yang berlaku pada kisah silam mereka menjadi pengalaman paling penting untuk mereka menjayakan hubungan yang akan datang.

 

Beruntung wanita bujang yang mengahwinan lelaki duda kerana mereka boleh belajar dari seseorang yang berpengalaman. Kalau tak mahir menjaga anak, suami dud aini boleh jadi penjaga terbaik.

 

IKLAN

 

  1. Matang

Seorang lelaki duda lebih matang mengendalikan isu yang timbul dalam kehidupan. merekatidak cepat melatah kerana mereka juga pernah melalui sebuah perkahwinan. Sama ada mereka gagal dalam perkahwinan lalu atau menjadi duda kerana kematian isteri, lelaki duda mampu mengawal kehidupan rumahtangganya yang baharu.

 

Wanita yang lebih selesa bergantung harap pada lelaki bolehlah bergantung pada seorang suami bergelar duda. Mereka sangat berhati-hati dalam membuat sesuatu keputusan dan menyelesaikan masalah dalam perhubungan. Anda pasti akan rasa dialah Superhero anda!

 

IKLAN
  1. Menjaga hati

Lelaki duda bukan sewenang-wenangnya memberikan hati dan perasaan kepada wanita lain. Apabila dia sudah mengenali anda, dia akan hanya menumpukan perhatian terhadap anda seorang kerana dia tidak mahu berlaku sesuatu yang tidak diingini dalam hubungan yang baharu dibina.

 

Sekiranya mereka gagal dalam perkahwinan lalu, mereka seboleh-bolehnya ingin mengelakkan diri daripada ia berlaku sekali lagi dalam hidupnya. Hatinya dan hatimu menjadi keutamaan untuk dibelai dan tidak sesekali dibiarkan terluka lagi.

 

  1. Dialah yang tepat!

Sekiranya bukan dia punca kegagalan rumahtangga lalu maka jangan ada doubt lagi memilih mereka sebagai teman hidup. Lelaki kalau dah sayang, dia akan sayang betul-betul. Janganlah anda pula mengambil kesempatan terhadap kebaikan mereka.

 

Baik duda, ibu tunggal atau bujang, masing-masing bergantung kepada hati dan perasaan. Sebelum mula mengenali bakal pasangan dengan lebih mendalam, buatlah ‘siasatan’ latar belakang. Sekurang-kurangnya anda tahu dari mana mereka berasal dan tahu serba sedikit mengenai kehidupan mereka.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI