Ketika seorang suami melafazkan akad, maka tanggungjawab si suami sudah bermula ke atas si isteri. Malah, tanggungjawab isteri juga tidaklah mudah. Amanah yang diberikan adaalh amat besar sekali. Sifat sabar dan memaafkan yang tinggi antara salah satu kunci utama kebahagiaan rumahtangga.

Semua manusia di muka bumi ini akan ada ujian yang tersendiri mengikut kemampuan seseorang. Bila bercakap tentang cinta, ia merupakan satu perasaan yang lahir dari hati sehinggakan kita sendiri terlupa dengan tanggungjawab yang diamanahkan. Satu video daripada perkongsian Ustaz Ebit Lew di laman Facebooknya mengenai seorang isteri diuji mencintai lelaki lain ketika bergelar isteri. Penceritaannya membuatkan setiap individu yang menonton video tersebut akan berasa sebak.

Ya, sebak dengan ketulusan sang suami memaafkan kekhilafan yang dilakukan oleh isterinya.

IKLAN

Ini respon Ustaz Ebit Lew di sebuah majlis motivasi kekeluargaan yang dianjurkan untuk bulan ini.

Kadang-Kadang Dalam Rumahtangga Kerana Lalai Kita Mula Jatuh Cinta Dan Suka Orang Lain

IKLAN

Sebak menangis kasihan bila dengar kisah mereka. Jatuh cinta dengan lelaki lain selain suami. Semua orang menangis tepuk tangan bila abang ni kata saya maafkan isteri saya dan saya minta maaf. Minta ampun pada Allah. Saya nak bawa isteri saya masuk syurga. Allahuakbar.

Kadang-kadang dalam rumahtangga kerana lalai. Kita mula jatuh cinta dan suka orang lain. Baik lelaki atau wanita. Bukan nak cari silap siapa. Tapi kita semua silap dan lalai. Cinta sebenar bila kita cinta kepada Allah. Barulah datang cinta dan sayang kerana Allah. Cinta kekal sampai syurga.

Semailah rasa cinta. Ia anugerah Allah saat pernikahan. Kita lupa beri masa bersama. Makan bersama suap menyuap. Tak sempat buat talim rumah. Baca Al-Quran sama-sama. Mula tidur asing. Zaman ni masing-masing sibuk dengan hp. Tak sempat dengar pasangan. Lupa membantu, hargai dan puji pasangan. Kadang makan dan beri masa untuk orang lain.

IKLAN

Love = time. Berilah masa dan semaikanlah rasa cinta.

Syukur baru ini lihat ramai pasangan saling memaafkan dan pegang tangan menangis kerana hati rasa kosong sebab lalai dari tujuan hidup.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI