Semua kawan kahwin, mulalah masa tu jugak nak bagitahu mak ayah, kita pon nak kahwin. Lelaki ini kongsi, kahwin tu bukan main kahwin je dengan harapan kahwin akan buka pintu rezeki tapi dalam masa yang sama kau tak ready dan tak mampu sediakan semua benda.

Bila masuk isu kahwin ni, nak tak nak kita cuba tengok balik pasal hukum perkahwinan. Tak silap saya ada diajar dalam subjek Pendidikan Islam Tingkatan 5.

Hukum kahwin ni setiap orang lain-lain. Ikut situasi kau. Harus ke, wajib ke, sunat ke, makruh ke, haram ke? Jom kita buat ulangkaji. Ramai dah lupa.

Harus
– Orang yang tak ada tuntutan mendesak untuk kahwin dan tak ada perkara yang mengharamkannya kahwin.

Wajib
– Orang yang mampu tunaikan nafkah zahir dan batin, sihat tubuh badan dan dikhuatiri terjerumus kepada zina sebab tak dapat kawal nafsu.

Sunat
– Orang yang mampu tunaikan nafkah zahir dan batin, sihat tubuh badan dan ada keinginan untuk kahwin, tapi tak dikhuatiri terjerumus kepada zina dan buat kezaliman kat pasangan.

Makruh
– Orang yang tak mampu beri nafkah tapi ada keinginan untuk kahwin.

Haram
– Orang yang tak mampu beri nafkah zahir dan batin atau diyakini akan buat kezaliman kat pasangan.

Semua orang nak kahwin, tapi kalau benda asas macam tempat tinggal, kereta, duit nafkah pun kau tak dapat nak sediakan, kau fikir sendiri kau berada dalam situasi yang mana. Hukum sunat dan wajib adalah untuk orang yang mampu. Mampu kah engkau?

Kahwin akan buka pintu rezeki. Tapi itu bukan alasan untuk kau kahwin dalam keadaan kau tak ready.

Iya, memang ada orang yang kahwin dalam keadaan tak cukup serba serbi, tapi kini hidup kaya dan bahagia, sebab kita banyak disaji oleh kisah-kisah viral yang macam tu. Cerita penuh inspirasi, mestilah netizen gigih untuk share dan share sampai viral seantero Malaysia.

Tapi, kita tak boleh nafikan yang ramai juga kahwin tanpa ready, dan lepas kahwin hidup makin susah, sampai bercerai berai sebab masalah kewangan. Bukan sikit kes cerai yang penyebabnya adalah masalah kewangan.

Iya, kahwin memang buka pintu rezeki bagi orang yang merancang dan berusaha. Kalau lepas kahwin, kau jadi makin pemalas, tak cari jalan tambah pendapatan, tak jadi juga. Bertawakal saja tak boleh, usaha kena ada.

Tak cukup dengan hanya berdoa, “Ya Allah, aku sudah berkahwin, jadikanlah aku kaya sepertimana janjiMu.” Lepas tu, kau sambung tidur, malam tengok drama walaupun duit dalam bank tinggal RM100 saja.

Iya, kahwin memang buka pintu rezeki, sebab mungkin rezeki itu adalah milik anak yang bakal kau lahirkan. Kadang-kadang kita mendabik dada mengaku ini rezeki aku, itu rezeki aku. Padahal kita tak sedar sebenarnya kita menumpang rezeki anak-anak kita.

Well, semua orang dalam hati nak letak impian berkahwin dengan pasangan yang stabil kewangan, memang itu jalan short cut. Tapi, tak ramai yang nak usaha stabilkan kewangan diri sendiri dulu. Biasalah. Ha! – HF

#harithfaisal

SHARE jika bermanfaat.