Ego adalah bila orang tegur kita sentap dan take it seperti kecaman, nak menjatuhkan, nak menghina dan menperkecilkan kita. Ego adalah bila orang bercakap, kita rasa macam ‘aku dah tahu semua ni’.. tapi pada kenyataan takde pun pencapaian baru dan peningkatan dalam hidup

Ego adalah, bila buat sesuatu, dah berjaya sekali, next time dah tak payah buat lagi. Mudah rasa menang dengan kejayaan kecil dan hanyut. Ego hanya buatkan kita sabotaj diri sendiri.

Image result for ego

Setiap pasangan suami isteri pasti akan melalui fasa sukar mengaku kesalahan sendiri atau tidak sedar mereka melakukan kesilapan.

Menjadi cabaran bagi seseorang yang ditentukan oleh Allah mendirikan rumah tangga bersama pasangan mempunyai sifat ego tinggi sehingga tidak boleh bertolak ansur dalam apa jua perkara. Ini sekali gus memberi kesan dalam rumah tangga.

Untuk melembutkan ego seseorang memerlukan kesabaran tinggi kerana sikap itu sukar diduga, justeru memahami mereka merupakan jalan terbaik dalam mengelak perbalahan rumah tangga.

Dalam melayari mahligai perkahwinan, bukanlah mencari siapa yang benar atau salah, sebaliknya keharmonian dan kemanisan alam rumah tangga pasti terasa apabila seorang atau kedua-duanya merendahkan ego.