Sekadar gambar hiasan

Ramai suami khususnya di Malaysia teruja sangat nak beristeri dua, tiga atau empat. Tapi mereka ini kadang-kadang culas bila masuk bab hukum suami tidak adil dalam poligami.

Dipetik dari AFP, Imam Besar Masjid dan Universiti Al-Azhar Mesir, Sheikh Ahmed Al-Tayeb berkata poligami sering menyebabkan ketidakadilan pada kaum wanita dan kanak-kanak.

Menurut Sheikh Ahmed, ia berpunca kerana kurangnya kefahaman terhadap Al-Quran dan Sunnah Nabi Muhammad SAW. Seterusnya mereka tidak tahu hukum suami tidak adil dalam poligami ini. Beliau juga turut menekan tentang isu yang sama dalam sebuah program televisyen di Mesir.

Sheikh Ahmed menegaskan, mereka yang mengatakan perkahwinan perlu berpoligami adalah sesuatu yang SALAH.
Bahkan dalam Al-Quran menjelaskan, lelaki Muslim perlu patuhi kewajipan berlaku adil jika ingin berkahwin lebih dari seorang. Tapi jika tidak mampu untuk berlaku adil, maka mereka dilarang untuk mempunyai ramai isteri.

Wanita adalah separuh dari masyarakat yang perlu dikasihani

Sheikh Ahmed menambah, alasannya bahawa wanita mewakili separuh daripada masyarakat yang perlu diberi perhatian dan kasih sayang.

Jika kita tidak prihatin terhadapp mereka, ia sama seperti kita berjalan dengan satu kaki sahaja.
Walaupun beliau memberi ulasan sebegitu, namun ia tidak bermakna beliau melarang poligami dalam sesebuah perkahwinan. Cumanya suami perlu berlaku adil antara semua isterinya.
Sesungguhnya penjelasan Syeikh al-Azhar ini adalah selari dengan nas al-Qur’an sebagaimana firman Allah SWT dalam surah Al-Nisa ayat 3 :

Kalau Tak Pandai Berlaku Adil, Jangan Mimpi Nak Beristeri Lebih Dari Satu
Sumber: Surah.My

Syarat suami ingin berpoligami

IKLAN

#1. Jumlah isteri tidak melebihi 4 orang

Berdasarkan syariat Agama Islam, seseorang lelaki Muslim hanya boleh berkahwin dan memiliki 4 orang isteri dalam satu-satu masa sahaja.
Selain tidak beristeri hanya bersandarkan nafsu semata-mata kerana ia sama sekali dilarang oleh Islam.

#2. Kemampuan berlaku adil

Syarat poligami yang seterusnya adalah suami perlu bijak berlaku adil antara para isterinya dari segi nafkah zahir dan batin.
Jika membeli rumah pada isteri pertama maka mereka juga perlu membelikan rumah pada isteri kedua. Begitu juga kasih sayang, perhatian, prihatin, seksual dan lain-lain.

#3. Tidak melupakan ibadah kepada Allah SWT

IKLAN

Apabila sudah sibuk menguruskan isteri-isteri dan anak-anak maka ada lelaki yang sudah semakin lalai dan leka dalam beribadah kepada Allah SWT. Sedangkan rezeki yang diperolehi selama ini adalah pemberian tuhan Maha Pencipta.
Maka berhati-hatilah jangan sampai kenikmatan yang dikecapi membuatkan anda terlupa tentang saham akhirat.

#4. Dilarang berkahwin dengan dua wanita yang bersaudara

Jika ingin berpoligami, lelaki juga perlu memilih isteri yang mempunyai keturunan berbeza-beza. Wanita yang memiliki tali persaudaraan yang erat seperti saudara perempuan tidak boleh dalam Islam.
Allah SWT berfirman:

“(Diharamkan atas kamu) menghimpunkan (dalam perkawinan) dua perempuan yang bersaudara, kecuali yang telah terjadi pada masa lampau. Sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.” (An-Nisaa’:23)

IKLAN

#5. Menjaga kehormatan para isteri

Suami juga berperanan penting dalam membimbing dan mendidik isteri ke jalan yang diredahai Tuhan serta menjadi pemimpin keluarga yang baik.

Semoga bermanfaat.

 

 

Kredit : The Asianparent.com

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI