Penceraian merupakan isu yang amat berat; berat telinga mendengar, berat lagi hati yang menanggung. Kesan dari perpecahan rumah tangga bukan sahaja memberi kesan kepada suami isteri, namun turut menggangu proses perkembangan anak-anak yang memerlukan persekitaran sihat dan harmoni. Keretakan rumah tangga boleh memberi kesan jangka masa panjang terhadap psikologi anak-anak yang berisiko mengalami masalah kekurangan kasih sayang dan perhatian ibu bapa.

Melihatkan isu perceraian yang hangat dibicarakan kebelakangan ini, seorang pendakwah bebas, Ustazah Norhafizah Musa turut tampil untuk memberi nasihat buat semua khususnya buat suami yang ingin berpoligami. Mari kita baca.

“Ini bukan marah, tapi bincang, nasihatkan namanya,” kata ustazah memulakan bicara.

Kena Pandai Ambil Hati Isteri Sedia Ada Dahulu Barulah Boleh Pasang Yang Kedua

Tanya diri
1. Tanya diri (kemampuan sedia ada). Tanya Allah (istikharah). Tanya orang-orang yang soleh (syura) lebih baik juga dari kalangan keluarga sebelum buat keputusan. Tak perlu terburu-buru sebab nasnya juga ada “Terburu-buru itu dari syaitan, tenang itu dari Allah.”

Untuk perkara besar seperti ini, bawalah bertenang. Tak perlu kejar hari, kejar tempat, sebab menentukan keputusan terbaik itu lebih afdhal.

IKLAN

Dapatkan izin mahkamah
2. Memang tak perlu izin isteri pertama tapi izin mahkamah itu perlu dan ia sangat menjaga maslahah semua pihak. Mahkamah pasti akan meluluskan bila memang layak, berkemampuan.

Biasanya isteri sedia ada akan dipanggil sebagai saksi paling dekat untuk melihat kemampuan dan kelayakan suami tadi dan banyak lagi pertimbangan lain.

IKLAN

Isteri pun kalau dah mahkamah luluskan, redha, tawakkal, cari hikmah yang besar dll. Ada kes mahkamah dapati kurang layak, tapi isteri pertama kata pada hakim,

Kena Pandai Ambil Hati Isteri Sedia Ada Dahulu Barulah Boleh Pasang Yang Kedua

“Tolonglah luluskan Yang Arif. Inshaa Allah saya ambil komitmen untuk sama-sama jaga rumahtangga dan keluarga ini.”

IKLAN

Yang Arif jawab: “Mengambil kira pandangan isteri pertama yang budiman, mahkamah meluluskan, semoga Allah masukkan isteri tuan ini ke dalam Syurga Firdaus.”

Ambil hati isteri sedia ada
3. Ambillah hati isteri sedia ada. Besarkanlah kesabaran tu, lipat gandakanlah kebaikan, nama pun nak ambil hati. Kalau dikeji, diumpat, diburuk-burukkan pula itu namanya cari pasal.

“Mudah-mudahan menjadi panduan untuk hidup bahagia sama ada berpoligami atau pun tidak,” tulis ustazah mengakhiri pesanannya itu.

Sumber: Ustazah Norhafizah Musa

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI