Kebanyakan wanita tidak sedar mereka mengalami masalah peranakan jatuh, apatah lagi jika ia hanya tahap 1 (1° UV prolapse) yang kebiasaannya tidak mempunyai apa-apa gejala. Keadaan ini pada kebiasaannya tidak mendatangkan sebarang masalah pada wanita terbabit. Masalah peranakan jatuh hanya disedari apabila mereka jumpa doktor untuk pemeriksaan lain seperti pap smear.

Kena Tahu Jika Peranakan Jatuh Sebelum Berkahwin

Wanita yang mempunyai masalah peranakan jatuh Tahap 2 atau 3 (2°/3° UV prolapse) mungkin akan berasakan hubungan seks akan menjadi tidak selesa. Mereka juga mengalami luka (ulser) pada permukaan rahim yang jatuh disebabkan ketiadaan sistem pengaliran darah efektif atau disebabkan geseran pada permukaan rahim,” jelasnya. Dr Nur Azurah berkata, bagi wanita yang mempunyai masalah peranakan jatuh Tahap 2 atau 3 (2°/3° UV prolapse), selain dapat melihat sendiri bonjolan yang keluar dari lubang faraj, mereka juga sering memberi gambaran seperti sesuatu turun ke bawah atau berasa ngilu pada bahagian kelamin.

Bonjolan yang terkeluar dari lubang f*r*j kadang-kadang mengganggu ketika mengadakan hubungan seksual dengan pasangan. Sering kali juga wanita terbabit mengadu sakit belakang.

“Masalah peranakan jatuh sering kali berkait rapat dengan kejatuhan dinding faraj. Ini menyebabkan kejatuhan pundi kencing (yang berada di dinding depan f*r*j ) dan usus d*b*r (yang berada di dinding belakang f*r*j).
Keadaan ini boleh menyebabkan wanita itu menghadapi kesukaran atau merasa tidak puas ketika membuang air kecil atau air besar. Adakalanya, mereka perlu menolak bonjolan yang terkeluar masuk balik ke dalam sebelum dapat membuang air kecil atau air besar,” katanya.

Mengenai kaedah rawatan perubatan Melayu bagi menangani masalah rahim jatuh dirawat menggunakan kaedah mengurut atau bersengkak, Dr Nur Azurah berpendapat amalan itu sudah menjadi lumrah di kalangan masyarakat Melayu selepas wanita bersalin. Ini berikutan, menurut pendapat orang dulu amalan itu boleh membantu dalam menaikkan peranakan yang telah turun selepas bersalin.

Bagaimanapun, Dr Nur Azurah berkata, setakat ini tiada kajian yang dapat membuktikan keberkesanan amalan berkenaan.

IKLAN

Jika dikaji, kaum lain seperti Cina dan India tidak mengamalkan bersengkak, namun jumlah mereka yang mengalami masalah peranakan jatuh adalah lebih kurang sama dengan kaum Melayu.

“Secara tidak langsung, ini menunjukkan yang amalan itu mungkin tidak berperanan penting dalam menghindar masalah peranakan jatuh. Namun, tidak dapat dinafikan bahawa mengurut secara amnya dapat memberikan ketenangan minda dan keselesaan tubuh pada wanita,” ujarnya.

IKLAN

Begitu juga dengan amalan pengambilan ubat-ubatan tertentu seperti jamu yang didakwa boleh ‘menaikkan’ rahim, Dr Nur Azurah menegaskan, setakat ini tiada bukti sahih yang dapat menyokong fakta itu, sebaliknya menurut kajian perubatan, rahim akan mengecut dan kembali ke kedudukan asal dalam tempoh enam minggu selepas bersalin.

“Sama ada pengambilan jamu membantu dalam proses menaikkan rahim masih tidak dapat ditentukan. Tetapi sapuan krim estrogen pada faraj wanita menopaus dikatakan, mungkin mampu menguatkan otot pelvik. Namun, penggunaannya dalam merawat masalah peranakan jatuh masih tidak dapat dibuktikan secara kajian,” tegasnya.

IKLAN
Kena Tahu Jika Peranakan Jatuh Sebelum Berkahwin

Dr Nur Azurah berkata, wanita yang mempunyai masalah peranakan jatuh 1° UV prolapse biasanya tidak memerlukan sebarang rawatan. Tetapi mereka digalakkan mengamalkan senaman pelvik (Kegel exercise). Senaman itu dapat membantu menguatkan otot pelvik dan menghindar dari masalah peranakan jatuh. Bagi yang bermasalah peranakan jatuh 2° atau 3° UV prolapse, rawatan diberi bergantung beberapa faktor seperti usia, gejala yang dihadapi oleh mereka, keinginan untuk mengandung, keperluan seksual, tahap kesihatan serta impak kepada kualiti hidup mereka.

“Wanita yang masih muda dan inginkan anak atau mereka yang sudah menopaus tetapi memilih untuk tidak menjalani pembedahan, gegelang digunakan untuk menyengkak peranakan supaya ia tidak jatuh ke dalam faraj. Ada pelbagai saiz gegelang, perlu dipakai setiap hari dan dicuci setiap tiga hingga empat bulan sekali.

“Bagi mereka yang sudah menopaus dan mempunyai tahap kesihatan yang bagus, pembedahan histerektomi (buang rahim) adalah pilihan yang terbaik. Pada masa sama, pembedahan pada dinding depan dan belakang faraj boleh dilakukan serentak jika perlu. Wanita yang sudah menopaus tetapi tidak mempunyai tahap kesihatan yang bagus, tidak sesuai menggunakan gegelang serta tiada keperluan seksual, pembedahan kecil boleh dilakukan dengan menjahit kedua-dua bibir faraj untuk menghalang peranakan turun. Hanya lubang kecil dibiarkan untuk membolehkan mereka membuang air kecil,” jelasnya mengenai beberapa pilihan kaedah rawatan boleh dibuat bagi menangani masalah peranakan jatuh.

Dr Nur Azurah berkata, antara kes pesakit yang berdepan masalah peranakan jatuh dan pernah dirawatnya ialah wanita berusia 61 tahun dan sudah menopaus sejak lapan tahun serta mengidap darah tinggi yang terkawal. Wanita itu mengadu, ada bonjolan yang keluar dari f*r*jj. Bonjolan itu akan lebih kelihatan semasanya berdiri atau membuang air besar. Bonjolan itu boleh dimasukkan semula jika dirinya berbaring.

Untuk mengelakkan masalah peranakan jatuh berlaku, Dr Nur Azurah menyarankan wanita mengamalkan cara hidup yang sihat dengan memastikan mereka mempunyai berat badan yang ideal, tidak merokok untuk menghindar dari batuk kronik, memakan buah-buahan dan sayur-sayuran yang boleh mengelakkan dari sembelit serta merancang kehamilan supaya tidak terlalu rapat dan kerap menggunakan kaedah perancang keluarga yang efektif.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI