Kecantikan dan kesempurnaan majlis sesebuah perkahwinan selalunya menjadi buah mulut tetamu apabila hiasan dan persembahannya menarik serta kualiti dan kuantiti makanan yang memenuhi citarasa anda dan tetamu yang diundang.

Kenduri Kahwin Buat Secara Rewang, Jimat Banyak Duit Pengantin

Katering Perkahwinan

Pastikan beras yang digunakan daripada jenis yang berkualiti. Anda harus peka tentang pelbagai jenis beras basmathi di pasaran yang digunakan oleh katering perkahwinan. Pilihlah yang terbaik dan tanyalah katering perkahwinan anda.
Kenal pasti menu masakan untuk daging lembu dan ayam yang akan dimasak. Berapa yang perlukan untuk 1,000 tetamu yang menikmati hidangan. Jika anda berurusan dengan katering perkahwinan yang berpengalaman, mereka akan dapat memberikan jawapan yang memuaskan.
Bertanya kepada katerer berapa kenderaan yang disediakan bagi tujuan katering perkahwinan tersebut. Jika kenderaan tersebut tidak mencukupi, boleh menimbulkan masalah atau kelewatan makanan sampai di lokasi majlis.
Pastikan anda bertanya kepada katerer, berapa orang dan siapakah pelayannya? Adakah mereka berpengalaman dan memakai uniform ataupun tidak.
Pilih katering perkahwinan yang menawarkan pelbagai tambahan jenis makanan. Bonus di sini menjadi begitu penting kerana pada realitinya sering terjadi jumlah makanan tidak mencukupi untuk seluruh tetamu yang datang.

IKLAN

Kenduri Kahwin Buat Secara Rewang, Jimat Banyak Duit Pengantin

“Food testing”

IKLAN

Jangan malas melakukan “food testing” menu makanan yang akan dipesan. Pastikan menu yang dipesan memang sesuai dengan yang diinginkan.
Pilihan menu. Jangan lupa untuk memikirkan kemungkinan tetamu yang datang. Misalnya sediakan menu yang boleh dimakan oleh kanak-kanak. Jika tetamu ada yang vegetarian, jangan lupa sediakan menu untuk mereka. Carilah rujukan sebanyak mungkin.
Tema majlis. Tentukan tema majlis terlebih dahulu samada “buffet” atau “round table”. Tema majlis sangat penting untuk menentukan menu dan jumlah makanan yang dipesan.
Berbelanja ikut budget. Pembiayaan katering perkahwinan ini ditentukan oleh jumlah tetamu undangan, jumlah jenis makanan dan minuman yang dipilih, dan bagaimana hidangan itu akan disajikan.

Kenduri Kahwin Buat Secara Rewang, Jimat Banyak Duit Pengantin

IKLAN

Gotong-royong

Jumlah tetamu yang dijemput
“Lay Out” (khemah dan meja, DJ, Tempat masak, tempat basuh pinggan, tempat simpan pinggan yang sudah dibasuh.)
Jumlah menu makanan
Peralatan memasak (periuk, kuali, kawah, senduk kayu, sudip, tungku, bahan bakar.)
Peralatan makan (pinggan mangkuk dan sudu garpu, tempat basuh tangan, tisu, bekas isi makanan dan minuman. )
Anggaran bahan mentah (ini paling sukar, anggaran perlulah tidak terlalu sedikit dan tidak terlalu banyak agar tidak membazir.)
Kakitangan (tukang masak, tukang penyediaan bahan mentah, bersihkan meja, tukang tambah makanan, tukang basuh pinggan, ‘runner’.)

 

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI