Rata-rata menyangka kulit kepala berbau disebabkan oleh rambut bermasalah seperti rambut kotor dan kelemumur. Walau bagaimanapun, rambut berbau merupakan masalah kebanyakan wanita yang disebabkan oleh kulit kepala berminyak.

Gangguan bau dari kulit kepala ini dikenali juga sebagai Smelly Hair Syndrome (SHS). Kulit kepala bukan sahaja terdapat kelenjar minyak yang akan mengeluarkan sebum, malah terdapat juga kelenjar peluh. Gabungan hasil cernaan dua kelenjar ini menyebabkan kulit kepala berbau dan tidak selesa.

Ketahui Punca Sebenar Kenapa Kulit Kepala Berbau

IKLAN

1. Cucilah rambut setiap hari untuk menjaga kulit kepala bersih dan segar. Cucian rambut yang kerap perlu untuk wanita yang mempunyai kulit kepala berminyak dan berbau. Cucian kerap dapat menghilangkan minyak pada kulit kepala dan membasmi bau peluh.

IKLAN

2.Minum lebih banyak air putih untuk proses perpeluhan. Proses perpeluhan penting supaya tubuh badan mendapat air yang cukup dan tidak mudah berpeluh.

IKLAN

3. Hindari minuman berkafein, kerana kafein meningkatkan suhu tubuh anda.

4. Makanan pedas akan menyebabkan penghasilan peluh dan minyak berlebihan pada kulit kepala. Menghindari makanan pedas amat disarankan untuk menghindari kulit kepala berbau.

5. Hindari tekanan dan stres. Rasa cemas dan keresahan akan mengaktifkan proses perpeluhan dalam pada masa yang sama membuatkan kulit kepala anda turut berpeluh.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI