Ahli perubatan mendapati bahawa berc1um itu baik untuk kesihatan. Berc1um itu bukan hanya membuat seseorang merasa seronok dan nikmat, tapi c1uman juga dikatakan berkesan untuk melawan pelbagai jenis penyakit.

Berikut ini adalah beberapa kelebihan dan keistimewaan c1uman.

1. Berc1uman dalam waktu yang lama boleh membantu sistem pengaliran darah kita. Ketika berc1uman, degup jantung makin cepat hingga mencapai 110 kali degupan jantung seminit.

2. Setelah berc1um, paru-paru akan bekerja lebih keras. Jika dibanding dalam keadaan normal, tarikan nafas setelah berc1um adalah kira-kira 60 tarikan nafas seminit (nafas normal hanya 20 kali tarikan nafas seminit). Maka berc1um adalah baik untuk mencegah penyakit lemah paru-paru.

3. Sesetengah doktor gigi percaya bahawa berc1um dapat mencegah daripada gigi mudah berlubang. C1uman akan membuatkan rembesan air liur berlaku yang mana ianya boleh meneutralkan cecair berasid yang menyebabkan kerosakan gigi.

IKLAN

4. Proses c1uman yang berlaku lebih dari 3 minit membantu seseorang daripada tekanan hidup atau stress. Berc1um dalam jangka waktu yang lama boleh menyahkan rembesan hormon yang menyebabkan tekanan atau stress.

5. Pasangan yang mengamalkan tabiat berc1um ketika berpisah hendak pergi kerja setiap pagi contohnya dikatakan mampu memberikan lebihan masa hidup 5 tahun lebih lama daripada mereka yang tidak melakukan rutin berc1um.

6. C1uman mampu memberikan keyakinan diri dan rasa dihargai. C1uman akan membuatkan seseorang merasa dihargai dan memberikan ketenangan diri kepada penc1um.

7. C1uman dapat membakar kalori sehingga 2~3 kalori seminit dan ia meningkatkan metabolisma. Malah ada yang mendakwa bahawa c1uman yang dilakukan dengan penuh ghairah sebanyak 3 kali sehari (iaitu sekurang-kurangnya 20 saat setiap kali berc1um), boleh membantu mengurangkan berat badan.

IKLAN

8. C1uman dapat menghilangkan kepenatan dan ketegangan dalam badan. C1uman yang dilakukan dengan penuh perasaan mampu menghilangkan ketegangan, menghilangkan tenaga negatif, membangkitkan rasa sihat dan juga mengurangkan rembesan hormon yang menyebabkan tekanan.

9. Aktiviti berc1um memerlukan otot dan saraf di bahagian muka melakukan beberapa gerakan. Dikatakan tidak kurang 30 otot wajah akan bergerak-gerak dan ini boleh mencegah otot pipi daripada menjadi kendur. Otot pipi yang menegang semasa c1uman ghairah dilakukan dikatakan mampu membantu kulit menjadi lebih halus dan meningkatkan peredaran darah.

IKLAN

10. Berc1um adalah sangat baik untuk jantung kerana ia menurunkan tekanan darah dan kolesterol.

11. Mereka yang sering berc1uman didapati jarang menghadapi masalah-masalah perut.

12. Semasa berc1um, antibiotik akan dirembeskan keluar melalui air liur. Air liur ini dikatakan bertindak sebagai anestetik yang membantu mengurangkan kesakitan pada tubuh.

Setelah membaca artikel ini, maka bolehlah dipraktikkan oleh mereka yang layak (suami isteri). Yang masih belum ada pasangan yang sah, walaupun mungkin ada keinginan yang membuak-buak untuk berc1um, saya harap anda bersabarlah yer. Tunggu dah kahwin nanti baru boleh c1um puas-puas.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI