kulit bersih

Ramai yang nak kulit bersih tanpa cela dengan cara cepat dan jimat tetapi kurang ada ilmu bab pilih produk terbaik untuk masalah wajah sendiri.

Jadi kali ini anda boleh dapatkan produk terbaik yang ada di farmasi, jom baca perkongsian daripada Puan Sara Damia yang berjaya memiliki kulit flawless dengan hanya menggunakan produk dari farmasi yang selalu kita kunjungi seperti Guardian dan Watson.

Kulit Bersih Tanpa Cela

Ini semua apa yang dia guna, jadi kalau anda nak skincare lain pun boleh. Janji selepas ini semua orang dapat kulit yang sihat dan cantik.

Kulit Bersih Tanpa Cela, Sebelum Naik Pelamin, Elok Pakai Yang Selamat!

Okay, ini kulit sihat selepas menggunakan beberapa produk terbaik.

Bagi anda yang tengah struggle dengan masalah kulit, boleh cuba tip berikut:

1) Cleanser

Kulit Bersih Tanpa Cela, Sebelum Naik Pelamin, Elok Pakai Yang Selamat!
Processed with VSCO with a6 preset

 

Pencuci muka pilih Cetaphil, mahal sedikit tetapi puas hati. Alhamdulillah, sangat sesuai sebab memang berkesan dan kulit tak rasa kering. Banyak fungsinya tau, nak guna jadi makeup remover boleh, moisturizer pun boleh.

TIP :

Cuci muka 2 kali sehari, waktu pagi lepas bangun tidur dan malam sebelum masuk tidur. Untuk kulit normal boleh guna air suam, lebih cepat serap ke dalam kulit muka. Untuk kulit berminyak pula kena cuci guna air suhu bilik, tak boleh guna air suam nanti kulit akan jadi lebih cepat berminyak.

Sambil cuci, anda boleh urut muka, usap menghala ke atas, itu tip awet muda. Haa… jangan sesekali lurut muka ke bawah kalau tak nak kulit berkedut.

Lepas dah siap cuci tu, jangan lap muka guna tuala atau apa-apa sekalipun, biarkan muka kering sendiri, duduklah depan kipas ke aircond ke kalau nak cepat kering.

Cuci muka penting untuk refresh muka dan hilangkan kotoran yang lekat pada wajah, barulah kulit boleh bernafas. Kalau bersih, liang roma akan tersumbat dan halang pertumbuhan sel-sel kulit baru seterusnya mengundang kepada pembentukan pigmentasi.

2) Toner

Kulit Bersih Tanpa Cela, Sebelum Naik Pelamin, Elok Pakai Yang Selamat!

 

Ini paling best segarkan wajah, soothing facial toner for sensitive skin. Toner ini memang sesuai untuk semua jenis kulit. Best tau, wangi pun wangi, lepas pakai muka rasa fresh.

TIP :

IKLAN

Lepas dah cuci muka tadi,ambil kapas, tuang toner kat kapas, usap pada muka pastu jangan biar saja, picit muka guna jari supaya toner tu absorb betul-betul dalam kulit. Tunggu lebih kurang 2-3 minit kalau nak apply apa-apa di muka lepas pakai toner.

Toner wajib ada untuk balance balik pH level kulit kita. Toner lah yang menutup semula liang roma terbuka waktu kita cuci muka tadi.

3) Serum

Kulit Bersih Tanpa Cela, Sebelum Naik Pelamin, Elok Pakai Yang Selamat!

 

Tak kesah lah serum apa pun yang anda guna, tapi serum ini paling magic yang sis pernah try, highly recomended. Dia ada dua, lagi satu tu anti kedut, tapi sis pilih yang ini Bio essence rose gold for glowing skin. Hari-hari guna sampai tak perasan dah nak habis.

TIP :

Pilih serum yang sesuai dengan masalah kulit kita. Pakai serum lepas pakai toner tadi, kalau siang sis cuci muka+toner+serum dan then baru makeup, malam repeat step yang sama cleanser+toner+serum pastu tidur. Kena konsisten buat hari-hari baru dapat result yang positif.

Cara apply letak sikit kat tapak tangan, sapu dan ratakan ke seluruh wajah, buat urutan muka perlahan-lahan sampai serum meresap ke dalam kulit.

Serum penting untuk merawat kulit kita yang semakin kurang kolagen seiring dgn peningkatan usia. Serum menjadikan kulit muka lebih halus dan lembut. Biasanya mua akan apply serum sebelum makeup orang untuk dapat effect makeup lebih flawless, tahan lama anda boleh try sapu ais di muka sebelum makeup.

4) Scrub

Kulit Bersih Tanpa Cela, Sebelum Naik Pelamin, Elok Pakai Yang Selamat!

 

IKLAN

Skrub pilih Fresh Skin St Ives. Sebenarnya dia ada tiga, pilih ikut masalah kulit masing-masing, yang green tea untuk anda yang nak clear blackhead & whitehead, tetapi Apricot Blemish control tu utk kulit berjerawat. Jadi kulit yang ada masalah selain daripada tu boleh guna yang Apricot Fresh Skin.

TIP :

Skrub muka seminggu sekali, buat selang seli. Minggu ini skrub minggu depan masker. Kalau rajin dan ada masa buat lah 2 kali seminggu, tapi jangan too much, exfoliate skin memang bagus. Tapi kalau over nanti kulit boleh meradang dan semakin nipis.

Scrub muka lepas cuci muka, sebelum pakai toner. Ini untuk menanggalkan sel-sel kulit mati, memudarkan parut dan melicinkan kulit. Orang yang sering makeup sangat memerlukan skrub untuk mencegah pori pori muka daripada tersumbat.

5) Masker

Kulit Bersih Tanpa Cela, Sebelum Naik Pelamin, Elok Pakai Yang Selamat!

Masker memang guna bahan-bahan semula jadi. Ada banyak tapi ni lah 3 benda yang selalu repeat. Yogurt asli, tomato yang dibekukan dan madu.

TIP :

Masker pakai seminggu sekali dah ok. Kalau rajin buat jadual, contoh ambil hari Isnin & Khamis. Isnin scrub, khamis masker so setiap minggu hari khamis tu tukar lah, minggu ni yogurt, minggu depan madu pula.

Yogurt tu terus apply lepas cuci muka, biarkan 15 minit dan bilas, nak campur sikit yogurt dengan soda bikarbonat pun boleh.

Tomato tonyoh setiap malam di muka sebelum tidur. Kalau hari biasa nak jadikan masker, campur dengan madu, biarkan 15 minit dan cuci. Kalau nak apply just madu sahaja atas kulit pun boleh.

Kandungan dalam yogurt mampu mencerahkan kulit dan memudarkan parut. Madu tu pula ada 1001 khasiat, antaranya termasuklah menghilangkan jerawat dan menghaluskan kulit. Keistimewaan tomato pula dapat mengatasi kulit berminyak, melembut dan glowing kan wajah.

IKLAN

6) Agnesia

Kulit Bersih Tanpa Cela, Sebelum Naik Pelamin, Elok Pakai Yang Selamat!

Bedak ini boleh hilangkan jerawat pasir? Alhamdulillah berkesan sampai sekarang tak pernah lagi ada jerawat pasir kat muka.

Jangan risau, kulit tak akan jadi kasar. Sapu pada bahagian kulit yang ada masalah saja ya.

7) Acnegel

Kulit Bersih Tanpa Cela, Sebelum Naik Pelamin, Elok Pakai Yang Selamat!

Kejap je berkesan, waktu malam sapu pada bahagian yang tumbuh jerawat batu, insha’Allah esoknya bangun dah okay.

TIP :

Kalau tumbuh jerawat jangan picit kalau tak nak kulit berparut!

8) Makeupremover

Kulit Bersih Tanpa Cela, Sebelum Naik Pelamin, Elok Pakai Yang Selamat!

Ada dua, 1 lagi warna pink . Tetapi saya pilih blue one untuk oily skin. Guna ini sebelum cuci muka balik kerja sebelum tidur.

Caranyaambil kapas, tuang sikit pastu usap di muka, maka akan keluarlah segala kotoran. Makeup remover kena ada sebab cuci muka sahaja memang tak cukup bersih

9) Vaseline

Kulit Bersih Tanpa Cela, Sebelum Naik Pelamin, Elok Pakai Yang Selamat!

Guna ini setiap hari sebagai pelembap bibir dan setiap malam sebelum tidur sapu kat bulu mata atas dan bawah. Hasilnya sekarang bulu mata bawah dah ada dan tumbuh dengan lebatnya.

Vaseline ini serbaguna, termasuklah mencerahkan siku dan melembutkan kulit kasar di tumit.

Sekian untuk perkongsian kali ini, semoga bermanfaat untuk anda semua. Tak perlu habis beribu untuk dapatkan kulit yang bersih. Owh ya, jangan lupa minum air kosong sekurang-kurangnya 1 hari 2 Liter untuk kulit yang sihat dan cantik.

Sumber: Sara Damia