Ramai suami yang mungkin tidak tahu bahawa rezekinya dengan izin Allah mengalir lancar atas peranan isteri. Memang tidak dapat dilihat secara kasar, tetapi dapat dijelaskan secara rohani bahwa 10 isteri ini ‘membantu’ memberikan rezeki untuk suaminya.

Masyaallah! Ternyata Ini 10 Sifat Isteri Yang Membuat Rezeki Suami Mengalir Dengan Sangat Deras

Kunci Lancarnya Rezeki Suami Ada Pada Seorang Isteri

 

1. Isteri yang pandai bersyukur

Isteri yang bersyukur atas semua kurniaan Allah pada hakikatnya dia sedang mengundang tambahan nikmat untuk suaminya. Termasuk juga rezeki. Miliki suami, bersyukur. Jadi ibu, bersyukur. Anak-anak boleh mengaji, bersyukur. Suami memberi nafkah, bersyukur. Suami memberi hadiah, bersyukur. Suami mencintai setulus hati, bersyukur. Suami memberi kenikmatan sebagai suami isteri, bersyukur.

Dan ingatlah ketika Tuhan menyampaikan: apabila kamu bersyukur, tentu Kami akan menambah (nikmat) padamu apabila kamu mengingkari (nikmatKu) maka sesungguhnya adzabku sangat pedih “(QS Ibrahim: 7).

2. Isteri yang tawakal kepada Allah

Di saat seseorang bertawakkal pada Allah, Allah akan mencukupi rezekinya.

“Dan barangsiapa yang bertawakkal pada Allah niscaya Allah akan mencukupkan (keperluan) nya. “(QS Ath Thalaq: 3).

Bila seseorang isteri bertawakkal pada Allah, sementara dia tidak bekerja, dari mana ia mencukupkan rezekinya. Allah akan mencukupkannya dari jalan lain, tidak selamanya harus diberikan langsung kepada wanita itu. Boleh jadi Allah akan memberi rezeki yang banyak pada suaminya, lalu suami itu memberi cukup nafsu pada dirinya.

3. Isteri yang baik agamanya

Rasulullah menjelaskan bahawa wanita dinikahi kerana empat perkara. Kerana hartanya, kecantikannya, nasabnya dan agamanya.

“Pilihlah kerana agamanya, niscaya kamu beruntung” (HR Al Bukhari dan Muslim).

Beruntung itu beruntung didunia dan di akhirat. Beruntung didunia, salah satu aspeknya yang dimudahkan mendapatkan rezeki yang halal.

IKLAN

Cuba kita perhatikan, Insya Allah tidak ada satu pun keluarga yang semua anggotanya patuh pada Allah lalu mereka mati kelaparan atau kebuluran. Lalu bagaimana dengan seorang suami yang banyak bermaksiat pada Allah namun rezekinya lancar? Boleh jadi Allah akan memberi rezeki pada isteri dan anak-anaknya melalui dirinya. Jadi kerana taqwa isterinya dan bayi atau anak kecilnya yang belum berdosa, Allah lalu mempermudah rezekinya. Suami semacam itu sebenarnya hutang kepada isterinya.

4. Isteri yang banyak beristighfar

Diantara keutamaan istighfar yaitu membawa rezeki. Hal semacam itu dapat dilihat dalam Surah Nuh ayat 10 sampai 12. Kalau dengan memperbanyak istighfar, Allah akan mengirimkan hujan dan memperbanyak harta.

“Maka saya katakan pada mereka, ‘Mohonlah ampun pada Tuhanmu’, sesunguhnya Dia adalah Maha Pengampun, pasti Dia akan mengirimkan hujan padamu dengan lebat, memperbanyak harta dan anak-anakmu, mengadakan kebun-kebun dan mengadakan (juga di dalamnya) sungai- sungai untukmu “(QS. Nuh: 10-12).

5. Isteri yang suka merapatkan silaturahim

Isteri yang suka menyambung silaturahim, baik pada orang tuanya, mertuanya, sanak familinya, dan saudari-saudari seaqidah, dasarnya dia tengah menolong suaminya membuat lancar rezeki. Sebab keutamaan silaturahim adalah dilapangkan rezekinya dan dipanjangkan umurnya.

“Siapa yang suka dilapangkan rizkinya dan dipanjangkan umurnya hendaklah dia menyambung silaturrahmi. “(HR Al Bukhari dan Muslim).

Kunci Lancarnya Rezeki Suami Ada Pada Seorang Isteri

6. Isteri yang suka bersedekah

Isteri yang suka bersedekah, dia jua dalam intinya sedang melipatgandakan rezeki suaminya. Kerana keutamaan sedekah misalnya dijelaskan pada surat Al Baqarah, bakal dilipatgandakan Allah sampai 700 kali lipat. Dan ia boleh dilipatgandakan lebih dari itu menurut kehendak Allah.

IKLAN

Sekiranya istri yang mendapat nafkah dari suaminya, maka sebahagiannya dia pakai untuk sedekah, mungkin tidak dibalas melaluinya. Namun mungkin saja dibalas melalui suaminya. Jadilah pekerjaan suaminya lancar, rezekinya berlimpah.
“Perumpamaan orang-orang yang menafkahkan hartanya di jalan Allah sama dengan sebutir benih yang menumbuhkan tujuh bulir, pada tiap-tiap bulir ada satu ratus biji. Allah melipatgandakan (ganjaran) buat siapa saja yang dia kehendaki. Dan Allah Mahaluas lagi Maha tahu. “(QS Al Baqarah: 261).

7. Isteri yang bertaqwa

Orang yang bertaqwa akan menerima jaminan rezeki dari Allah Subhanahu wa Ta’ala. Bahkan dia akan mendapatkan rezeki mengikut arah yang tidak disangka-sangka. Contohnya firman Allah dalam surat Ath Talaq ayat 2 dan 3.

“Barangsiapa bertaqwa dalam Allah, nescaya dia akan mengadakan jalan keluar baginya dan memberinya rezeki dari arah yang tidak diketahuinya” (QS. Pada Thalaq: 2-3).

8. Isteri yang selalu mendoakan suaminya

Apabila seseorang ingin menerima sesuatu, dia perlu mengetahui siapa yang memilikinya. Dia tidak boleh mendapatkan sesuatu itu tetapi dari pemiliknya. Begitulah rezeki. Rezeki sebenarnya adalah pemberian dari Allah Azza wa Jalla. Dialah yang Maha Pemberi rezeki. Jadi jangan cuma bersandar kepada usaha manusiawi namun perbanyaklah berdoa memohon kepadaNya. Doakan suami supaya selalu memperoleh rezeki limpahan berdasarkan Allah, dan yakinlah apabila isteri berdoa dalam Allah buat suaminya tentu Allah akan mengabulkannya.

“DanTuhanmu berfirman: Berdoalah kepadaKu nescaya Saya kabulkan” (QS. Ghafir: 60).

9. Isteri yang suka solat dhuha

Solat dhuha adalah solat sunnah yang luar biasa keutamaannya. Solat dhuha dua raka’at bersamaan dengan 360 sedekah buat menukar hutang sedekah setiap persendian. Solat dhuha empat rakaat, Allah akan mengklaim rejekinya sepanjang hari.

IKLAN

“Pada badan insan ada 360 sendi, yg seluruhnya mesti dikeluarkan sedekahnya. “Mereka (beberapa sahabat) bertanya,” Siapakah yang mampu melakukan itu wahai Nabiyullah? “Katanya menjawab,” Engkau bersihkan kamakam yang ada dalam masjid adalah sedekah, engkau menyingkirkan suatu hal yang Mengganggu menurut jalan yang jadi jika engkau tidak menemukannya (sedekah sebesar itu), jadi dua raka’at Dhuha sudah mencukupimu. “(HR Abu Dawud)

Allah ‘Azza wa Jalla berfirman, “Wahai anak Adam, janganlah dilsolut berdasarkan empat rakaat di awal harimu, pasti aku cukupkan untukmu sepanjang sepanjang hari itu. “(HR Ahmad).

10. Isteri yang taat dan melayani suaminya

Salah satu kewajipan isteri pada suami yaitu mentaatinya. Sepanjang perintah suami tak dalam rangka menyembah Allah dan RasulNya, isteri harus mentaatinya. Apa hubungannya beserta rezeki? Bila seorang isteri taat dalam suaminya, jadi hati suaminya juga damai dan hening. Ketika hatinya damai, dia sanggup befpikir lebih jernih dan kreativitinya ada. Semangat kerjanya juga aktif. Ibadah juga lebih tenang, rezeki mengalir lancar.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sumber : reportaseterkini.net 

 

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI