Mengikut tinjauan yang di jalankan oleh flirtomatic.co.uk, mendapati sebanyak 83 peratus lelaki tidak kisah tentang faktor umur ketika mengurat pasangan mereka!

Jumlah Mengurat Lebih dari Satu
Lebih 65 peratus manusia mengurat pasangan mereka lebih dari lima kali sehari dan ada juga yang menyatakan tidak mengetahui berapa kali mereka mengurat individu tersayang.

Langkah Pertama Nak Biar Dia Terpikat, Lelaki Kenalah Pandai Mengurat!

Mengurat Meningkatkan Daya Tarikan
Psikologi evolusi daripada University of New Mexico, Steven W Gangestad menyatakan mengurat dapat meningkatkan daya tarikan si pengurat. Ia umpama ujian untuk menguji si pasangan dengan proses sesi soal jawab bersama pasang yang di kenali seperti ” Saya berminat terhadap kamu, adalah kamu berminat dengan saya”

IKLAN

Tarikan Karakteristik Bergantung Mengikut Jantina
Kedengaran pelik bukan? tetapi kajian yang di jalankan terhadap 1041 orang dengan imej ekspresi wajah yang berbeza mendapati bahawa “kebahagian” merupakan daya tarikan yang menarik bagi wanita yang memiliki eksperisi wajah paling menarik!

Manakala si lelaki mempamerkan ekspresi maruah di lihat lebih menarik. Dan manakala bagi eksperimen malu pula, kedua-dua lelaki dan wanita menunjukkan ekspresi yang menarik!

IKLAN

Perbualan Kecil Merapatkan Hubungan
Menerusi perbualan kecil tentang diri individu yang di minati dapat merapatkan perhubungan, ini kerana berdasarkan yang telah dijalankan oleh University of New York mendapati dua peserta yang berbual tenting diri masing-masing dan saling meminati sesama sendiri di dapati, saling jatuh cinta selepas enam bulan mengambil bahagian dalam kajian tersebut. Semuanya bermula dengan perbualan kecil!

Pasangan Yang Telah Berkahwin Juga Perlu Mengurat!

IKLAN

Pasangan yang sedang hangat bercinta atau yang telah berkahwin juga perlu kekalkan aktiviti mengurat untuk hubungan kekal aktif dan berpanjangan. Kajian yang di lakukan oleh University of Kentucky terhadap 164 pasangan yang telah berkahwin mendapati, mereka tetap kekalkan aktiviti mengurat terhadap pasangan masig-masing.

6 Motif Mengurat 
Kajian daripada professor David Dryden Henningsen dari Northern Illinois University mendapati terdapat enam jenis motif seseorang itu cuba mengurat:

Keinginan seks
Sekadar suka-suka
Ingin meneroka alam perhubungan
Ingin meningkatkan tahap keintiman hubungan
Meningkatkan keyakinan diri
Cuba mendapatkan sesuatu dari pasangan
Cukup sudah serba sedikit huraian tentang isu mengurat beserta fakta dan saintifik yang dapat wanista kongsikan bersama anda. Semoga ia dapat menambah pengetahuan anda serba sedikit tentang perhubungan terutama fungsi mengurat ini!

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI