LEPAS BERSAMA, APA YANG KORANG BUAT? SUAMI ISTERI WAJIB BACA.

Kebiasaannya suami isteri akan berjimak pada waktu malam dan terus tidur sementara menanti masuknya waktu Subuh. Tapi, Malaikat pembawa rahmat ALLaH tidak akan mendekati orang yang sedang dalam keadaan BERJUNUB.

Jadi, macam mana nak buat? Sedangkan masih belum sempat nak mandi wajib! Takkan nak tidur dalam keadaan berjunub? Takkan nak mandi wajib tengah-tengah malam buta? Biasanya mandi wajib bila bangun nak Solat Subuh. Tapi taknak la tidur dalam keadaan berjunub..Taknak la tidur pastu Malaikat tak datang dekat! Atau tiba-tiba ada makhluk lain datang mengganggu kerana kita tidur dalam keadaan berjunub!

Jawapannya:

ISTINJA’ (mencuci kemaluan) dan kemudian ambil WUDHU walaupun MASIH BERJUNUB.

Siapa buat macam ni? Rasuallah SAW buat macam ni dan Malaikat akan datang dekat seperti biasa, InshaALLaH.

Tapi wudhu dalam keadaan berjunub ni tak boleh solat eh. Jangan memandai fikir dah ada wudhu boleh la nak solat (fardhu/sunat). Kalau nak solat wajib mandi hadas besar dulu eh kalau badan tu dalam keadaan junub.

Dan mak aku pernah pesan, kalau masih dalam keadaan BERJUNUB, kau masakkan apa2 bagi orang makan ibarat kau bagi makanan yang kotor, dan jika kau masih dalam keadaan BERJUNUB, dan selangkah kau keluar dari rumah, bumi akan bergegar dibawahnya. Kesimpulannya, kita kena sentiasa dalam keadaan bersih.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI