Dalam kesibukan menguruskan diri untuk persiapan menjelang majlis pernikahan, ramai yang ke spa untuk memanjakan diri bagi menaikkan seri pengantin. Namun perlu diingat pada bakal pengantin petua lama jangan dilupakan. Sebaiknya amalan ini perlu dilakukan kerana sudah terbukti keanggunan pengantin andai dipraktikkannya. Moga petua berikut memberi manfaat buat pengantin sebelum melangkah hari bahagia.

  1. Elak berpanas

Elakkan kulit di bawah sinar suria yang mampu membakar lapisan kulit anda dan bakal membuatkan kulit anda terbakar. Pastikan memakai tabir suria setiap hari sebelum keluar rumah.

  1. Cukup tidur

Tidur yang cukup mampu memberikan anda tenaga yang maksima dan juga raut wajah yang berseri dengan semula jadi. Elakkan berjaga sehingga lewat malam.

  1. Kebersihan mulut

Mula jauhi dengan makanan yang berbau seperti durian, petai, jering dan bawang putih. Makanan jenis mampu membuatkan nafas anda tidak segar. Bagi yang sedang berdiet, pasti mempunyai masalah mulut berabu kerana perut kosong, apa kata amalkan dengan kerap mengosok gigi dan berkumur serta mengambil minuman yang berunsurkan mint.

  1. Cuci wajah

Cuci wajah dengan air kelapa tua beberapa kali dalam seminggu. Biarkan selama 30 minit sebelum basuh muka dengan air suam. Amalan ini mampu membantu menyerikan raut wajah dan melembabkan wajah anda.

  1. Amalkan minum air kurma

Rebus kurma cina dan minum airnya, ini juga adalah salah satu cara yang boleh dibercayai untuk membantu memulihkan PH darah dan menaikkan seri wajah.

IKLAN

Mak Andam Ni Kongsikan Petua Cantik Untuk Bakal Pengantin

  1. Minum air halia

Jika bakal pengantin mempunyai angin dalam badan amalkan minum air halia setiap hari untuk meringankan badan.

Mak Andam Ni Kongsikan Petua Cantik Untuk Bakal Pengantin

IKLAN
  1. Bangun sebelum subuh

Bangun sebelum azan subuh, kemudian baca selawat tiga kali ke tapak tangan dan sapu pada raut wajah setiap hari. Inshaa Allah dengan keberkatan Allah s.w.t.

  1. Air kunyit

Kunyit hidup mampu menaikkan seri wajah, jika diamalkan dengan minum air kunyit beberapa bulan sebelum berkahwin.

Mak Andam Ni Kongsikan Petua Cantik Untuk Bakal Pengantin

IKLAN

 

  1. Elak meniarap

Perkara ini fokus pada golongan wanita, ini kerana untuk penjagaan payudara kelihatan montok, subur dan tegang. Manakala ketika mandi pula amalkan untuk memancutkan air pancur ke dua-dua belah payudara. Ini adalah salah satu teknik untuk memberi buah dada anda tegang dan subur.

  1. Kurangkan melihat cermin

Kurangkan dengan menatap cermin lebih lama, ini adalah kepercayaan orang tua; penyebab hilang seri wajah. Ia juga menjadi patang larang saat wajah disolek mak andam.

Mak Andam Ni Kongsikan Petua Cantik Untuk Bakal Pengantin

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI