Hubungan suami isteri banyak cabarannya. Ada kala suka, ada kala duka, namun kebijaksanaan kedua-duanya sangat diperlukan dalam mengatasi dugaan yang datang sekali gus mengekalkan kemanisan berumah tangga.

Apabila usia perkahwinan sudah melebihi 10 tahun semakin ramai yang malu untuk berdua-duaan dengan pasangan. Ada pula yang sentiasa bercakap dengan intonasi kasar, tidak lagi mahu berpimpin tangan apabila bersiar-siar pada hujung minggu dan lebih menyedihkan situasi tegang itu menyebabkan pasangan semakin kerap berselisih pendapat akibat kurangnya rasa kasih sayang.

Alasan paling sering didengari adalah malu jika kemesraan mereka dilihat anak. Malah ada juga yang mengatakan tidak mahu dipandang sinis kerana menunjukkan keakraban dan kemesraan.

Hakikatnya, kemesraan antara pasangan suami isteri sangat penting demi memastikan keharmonian dalam sesebuah keluarga kekal terpelihara selain ia sebenarnya menunjukkan teladan terbaik kepada anak yang sedang membesar.

Malu Ke Suami Isteri Nak Romantik-Romantik Depan Anak?

Kemanisan berumah tangga sepatutnya diteruskan dan dirasai walaupun usia perkahwinan sudah menjangkau 10 tahun.

Bagi mengekalkan keharmonian rumah tangga suami isteri perlu sama-sama tahu cara untuk mengukuhkan dan menambah kemanisan dalam hubungan mereka. Sekiranya kasih sayang terasa semakin pudar, cepat-cepatlah pulihkan. Berbincanglah jika dirasakan ada perkara yang tidak kena. Kalau tidak tahu atau tiada ilham untuk menyuntik kemesraan, bertanyalah kepada rakan atau anak. Jangan malu tidak bertempat.

Sangat menyedihkan apabila masyarakat kini sering kali menyuarakan rasa malu untuk berkasih sayang terutamanya apabila di depan anak walhal ia sangat penting dalam melahirkan zuriat yang mempunyai sifat penyayang.

Tidak salah untuk kekal berpegangan tangan apabila keluar bersama keluarga, bercakap dengan lemah lembut dan bergurau senda walaupun di depan anak.

Tidak akan timbul istilah ‘buang tabiat’ kerana semua itu sebenarnya adalah cara tepat yang perlu diamalkan setiap pasangan suami isteri walaupun semakin meningkat usia.

IKLAN

Sangat menyedihkan apabila melihat ramai pasangan yang hanya menunjukkan kasih sayang itu pada awal perkahwinan dan semuanya berubah apabila usia semakin meningkat.

Keharmonian dan kelakuan romantis suami isteri sangat memberi kesan dalam pembentukan keperibadian anak selain emosi pasangan itu sendiri.

Siapa kata perkara ini tidak ada kesan, amat penting untuk setiap suami isteri mengamalkan kelakuan romantis kerana ia sekali gus menimbulkan emosi gembira kepada diri masing-masing.

Malu Ke Suami Isteri Nak Romantik-Romantik Depan Anak?

Pada masa sama, sekiranya kedinginan hubungan itu dibiarkan, ia bakal mendatangkan masalah yang boleh meruntuhkan bahtera perkahwinan itu.

Hubungan manis ibu bapa juga boleh memberikan kesan positif kepada anak yang sedang membesar kerana secara tidak langsung akan melahirkan generasi penyayang dan penuh dengan sifat positif.

IKLAN

Jika ia berlaku dalam perkahwinan anda, usah bersedih. Inilah masanya untuk berubah dan perubahan ini tidak boleh hanya dari sebelah pihak. Suami dan isteri mesti sama-sama sanggup melakukan perubahan positif untuk menjadi pasangan yang lebih romantis.

Usah malu untuk menunjukkan hubungan yang mesra di depan anak kerana mereka juga akan turut rasa bahagia apabila melihat ibu bapa sentiasa bergurau senda. Kita sepatutnya rasa lebih malu jika anak melihat melihat sikap dingin dan acuh tidak acuh kepada pasangan. Hubungan suami isteri yang dingin juga akan membuatkan anak kurang selesa ketika bersama seisi keluarga.

Malu Ke Suami Isteri Nak Romantik-Romantik Depan Anak?
SEKADAR GAMBAR HIASAN

TIP TINGKATKAN SIFAT ROMANTIS

• Sentiasa rasakan usia perkahwinan bukan penghalang, kekal bercakap dengan nada lembut dan rajin bertanyakan masalah dihadapi pasangan.

• Kekal berpegangan tangan ketika keluar rumah atau setidak-tidaknya jalan bergandingan. Jangan berjalan sendirian iaitu suami di depan manakala isteri di belakang bersama anak-anak.

IKLAN

• Raikan setiap tarikh istimewa seperti tarikh ulang tahun perkahwinan dan hari lahir diri, pasangan serta anak-anak.

• Cuba cari masa berdua dengan keluar makan bersama tanpa anak. Jika susah, cukuplah makan berdua di rumah ketika anak sudah tidur atau anak ke sekolah.

• Jika mempunyai lebih bajet boleh pergi melancong berdua-duaan walaupun cuma di dalam negara.

• Sentiasa rasakan pasangan kita adalah yang terbaik dan usah fikirkan kekurangan yang mereka ada. Ini kerana tiada manusia yang sempurna. Kita juga ada kekurangan tersendiri yang mungkin sampai sekarang belum mampu diperbaiki.

• Boleh belikan hadiah mengikut kesukaan atau yang diperlukan pasangan.

• Jadilah insan yang pemurah dengan pujian. Jangan jadi isteri atau suami yang suka mengungkit peristiwa lama yang boleh menimbulkan pergaduhan.

• Elakkan menyentuh isu atau perkara yang tidak disukai pasangan.

• Jika mahu menegur pasangan, mulakan dengan pujian dan tegurlah secara lembut menggunakan perkataan yang baik.

• Duduk di sebelah pasangan ketika dia makan walaupun anda sudah kenyang. Menemaninya ketika makan memberi anda peluang untuk berbual-bual.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI