Hati lelaki mana tidak cair bila wanita yang didampingi manjanya mengalahkan anak kecil. Suara pun halus-halus je sampai tak dengar. Tambahan pula lelaki yang bersamanya adalah lelaki matang dan sudah berusia. Memang lain macam la penangan layanan yang diterima.
Kebelakangan ini memang perkataan ‘manja’ menjadi tular seluruh Malaysia. Isu lelaki berkahwin wanita muda dan meninggalkan isteri pertama begitu hangat dibualkan. Terpanggil untuk berkongsi perkongsian dari Sharifah Zahidah, ini sekadar renungan kita bersama.
“Kemanjaan wanita adalah tergantung pada jenis layanan yang dia terima..”
Kenapa wanita tak halal lebih manja berbanding isteri sendiri di rumah?
Kerana, layanan dan perhatian yang diterima wanita di luar rumah ini selalunya LEBIH daripada apa yang diterima isteri di rumah sendiri. Lelaki gatal dan miang memang pandai manjakan wanita yang tak halal di depannya, berbanding isteri sendiri yang setiap hari menanti untuk dibelai.
Dengan wanita lain, mudah berkata ya.
Dengan isteri sendiri, asyik bernanti nanti.
Dengan wanita lain, mudah diberi bantuan.
Dengan isteri sendiri, penuh 1001 alasan.
Dengan wanita di luar rumah, mudah belanja makan.
Dengan isteri sendiri, semuanya tunggu hujung bulan.
Dengan wanita lain, pemurah tawa dan senyuman.
Dengan isteri sendiri, bermuram durja alasannya kepenatan.
Manalah…
Manalah wanita di luar sana tak terlebih manja.
Isteri di rumah dah macam singa.
Kerana layanan yang diterima menentukan karakter yang dibawa.
Apapun, bagi saya.
Menyalahkan suami 100% juga tidak betul kalau si isteri hilang manjanya. Takkan jadi isteri ni kerjanya menyalahkan suami saja, macam diri sendiri tak punya akal dan tak perlu berusaha? Saya hilang manja sebab suami. Itu faktor. Tapi janganlah dibebankan semuanya atas lelaki. Rasa low class pula jika jadi wanita yang soal kemanjaan diri pun mahu suami atasi.
Kadangkala, suami juga rimas dengan sebahagian perangai wanita. Itu yang “manja” sang isteri, ditafsirkan “mengada” oleh sang suami. Tapi suami pun, kata ada 9 akal? Takkan hal remeh macam ini pun tak boleh jinakkan isteri? Mana pergi “9 akal” (mitos) yang konon dibanggakan itu?Jika hal isteri tak manja sudah buat kau bertindak sehina haiwan yang kerjanya asyik bertukar pasangan?
Yang paling salah ialah, bila rasa diri isteri tak manja. Kita pergi manjakan perempuan lain di luar sana. Ini memang sungguh durjana dan tiada justifikasi.
Isteri tak manja, sila selesaikan isu itu secara berdua. Bukan dengan bermain kayu tiga. Fullstop.
Cuma ingat, kadangkala faktor isteri sudah hilang jinak manjanya, adalah kerana layanan dan perhatian yang diterimanya sendiri, yang membuatkan manja itu sirna.
12 September 2022
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI