Walaupun berkahwin secara sidang video ketika PKP ini, bakal pengantin perlulah solek wajah untuk menampakkan kelainan. Ada yang memilih untuk menyolek wajah sendiri tanpa bantuan jurusolek profesional. Ini mungkin boleh jadi inspirasi kepada anda pada hari pernikahan nanti!

 

Tampil natural ala artis Korea! Mereka mengenakan solekan tetapi tetap nampak cantik dan menawan. Jadi bagaimana membuatkan wajah tampil menawan seperti artis Korea, baik ketika pergi kerja, santai, acara keluarga, mahupun untuk majlis perkahwinan?

1. Elak terlalu banyak krim atau bedak asas
Kelebihan nyata bedak asas melindungi cela yang tidak diingini. Ia berupaya menutup garis halus dan rona tidak sekata pada wajah. Bagaimanapun, pemakaian terlalu tebal atau banyak menyebabkan muka bukan saja ‘terasa berat’, tetapi menyebabkan solekan comot bertompok. Carilah produk dengan formula lebih ringan. Kadangkala jenis krim asas boleh mempengaruhi teksturnya kerana ia memang dicipta untuk solekan jenis tebal dan bukannya solekan biasa atau seharian. Elakkan produk jenis matte dan ‘baldu’.

2. Sembunyikan lingkaran gelap bawah mata
Menyapu penyamar noda pada bahagian bawah mata secara berlebihan tidak bagus kerana ia bukan saja menyebabkan bahagian itu kelihatan sembap, malah akan mudah kering. Ini mempercepatkan berlakunya garis halus kerana bahagian sekitar mata sangat sensitif.

IKLAN

3. Elak gincu gelap
Gincu gelap tidak menyebabkan anda kelihatan seksi, tetapi lebih berusia. Membuat ulas bibir kelihatan lebih seksi dan menggoda, pilih gincu cerah dan sapukan dengan pengilat bibir warna pic, merah jambu atau merah terang. Elak menggunakan rona merah gelap, merah tua dan coklat.

4. Bedak debu
Bedak debu disapu pada akhir solekan. Ia dikatakan boleh menyamaratakan atau menyeimbangkan solekan, selain mengelakkan wajah berkilat. Ia sebenarnya tidaklah begitu kerana penggunaan bedak debu boleh menyebabkan liang roma menjadi besar. Pilih jenis ringan pada kulit, seperti sheer translucent powder dan layangkan pada bahagian tertentu saja seperti pada zon T. Kemaskan kesan berminyak dengan penggunaan tisu serap minyak.

IKLAN

5. Celak hitam
Calitan celak boleh mencantikkan mata. Ia berupaya menjadikan mata lebih besar dan galak. Bagaimanapun, celak hitam boleh mempengaruhi wajah kelihatan lebih tua. Pilih warna coklat atau coklat gelap kerana ia tampak lebih semula jadi dan hasil lebih baik khususnya menampakkan mata lebih besar dan memikat.

6. Penggaris bibir
Fungsi utama penggaris bibir supaya solekan bahagian itu tidak comot. Warna penggaris bibir boleh mempengaruhi rupa individu. Penggaris bibir rona gelap boleh menyebabkan bibir kelihatan kecil. Bagi mendapatkan hasil semula jadi, pilih warna penggaris bibir sepadan dengan warna bibir bukannya yang sama warna dengan gincu anda.

IKLAN

7. Maskara
Menggunakan celak dan maskara terlalu tebal boleh membuat mata anda kelihatan ‘jatuh’ dan menarik perhatian kepada lingkaran hitam bawah mata. Lakarkan maskara hanya pada bulu mata atas dan sampai ke hujung bulu mata untuk kesan dramatik.

8. Pemerah pipi
Sapukan pemerah pipi bagi menampilkan wajah bermaya dan tampak lebih muda. Bagi hasil terbaik, sapukan pemerah pipi menggunakan berus berbulu besar pada pada tulang pipi secara membulat dan bukannya dalam bentuk sapuan satu garis menaik sepanjang tulang pipi.

9. Jari
Kurangkan warna terang gincu dengan menggunakan jari atau berus gincu. Letakkan gincu pada tengah bibir dan ratakan menggunakan jari atau berus gincu kerana hasilnya kelihatan lebih semula jadi.

10. Pensel bulu kening
Warna bulu kening akan pudar selari dengan usia individu. Justeru, pilihlah pensel bulu kening dengan warna yang sesuai mengikut usia.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI