Takut sangat nak kahwin sebab bimbang ada komitmen yang tak boleh dilaksanakan. Ada juga orang yang tak kahwin kerana anggap perkahwinan itu satu perjudian. Eh, salah tu! Dalam perkahwinan ni tersembunyi hikmah dan rezeki yang tidak disangka-sangka.
Dalam penulisan dari Dr Azizul Azli Ahmad, setiap insan yang ingin berkahwin perlu ada ilmunya. Bukan kahwin sekadar untuk menghalalkan hubungan. Sebab itu niat untuk berumahtangga kena betul dan ada tujuan kerana Allah taala.
KAHWIN ITU PERJUDIAN?
1. Kahwin itu bukan perjudian kawan, ia menjadi perjudian bila kita kahwin tanpa ilmu pengetahuan . Ia pelaburan.
2. Jangan kahwin dan serah bulat bulat pada suami. Zaman ini siapa ada ilmu dia akan dilindungi.
3. Beli sebuah kediaman sebagai perlindungan kewangan, jika suami buat perangai kita ada kediaman untuk tinggal.
4. Bila suami dah beli kediaman, minta dia sediakan hibah bersyarat. Jika meninggal rumah itu anak isteri yang dapat.
5. Jangan biarkan suami dera mental dan fizikal kita jika berlaku laporkan segera. Buat keputusan dan jangan hidup dalam nostalgia penuh cinta. “Tak mengapalah dia dera, nanti dia akan insaf juga”.
6. Perkahwinan boleh jadi pelaburan yang baik jika kita dapat suami yang baik dan kita ada ilmu pengetahuan yang tinggi.
7. Jika suami punca pendapatan utama keluarga, minta dia ambil takaful perlindungan pendapatan sebagai keutamaan. Tak ada medikal kad pun tak apa, janji ada perlindungan pendapatan ini.
8. Bina aset dunia dan akhirat bersama suami isteri, rancang masa depan dan simpanan keluarga kita. Apa wawasan rumah tangga ini.
9. Jika calon suami tak minat dengan semua wawasan ini, ada peluang kita cipta rumah tangga yang tiada wawasan kewangan yang baik atau bakal hidup dengan sengsara.
Kita sedang ‘berjudi’ dengan harapan calon suami jadi baik bila dah nikah nanti.
10. Jangan anggap kahwin itu berjudi, ia boleh jadi pelaburan pahala dan harta yang baik jika kita boleh uruskan sendiri.
11. Jangan terdesak kahwin sebab umur dah meningkat dan takut umpatan makcik bawang melekat ditelinga. Kahwin untuk selamanya bukan untuk tutup mulut orang agar tak cop kita Andalusia!
12. Jika jodoh belum jumpa, jalanlah keliling dunia dan mengembaralah lihat ciptaan yang Maha Esa, mungkin jodoh kita dengan lelaki Korea!
Zaman mengharapkan suami sepenuhnya macam zaman opah opah kita dah berlalu kawan.
-Azizul Azli Ahmad-
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI