sumber gambar : klikdokter

Kopi penyebab sakit jantung? Mari kita bercerita berkenaan dengan kopi dahulu. Kopi memainkan peranan penting dalam membentuk dan mengubah pelbagai budaya meminum minuman panas di serata pelusuk dunia. Lebih dikenali sebagai ‘kopi’ di Malaysia, minuman ini pertama kali diperkenalkan sewaktu pembukaan kedai-kedai ‘kopitiam’ (‘kopi’ diambil dari Bahasa Melayu dan ‘tiam’ bermaksud kedai dalam dialek Hokkien) bermula di zaman penjajahan British.

Menurut Beberapa Kajian, Kopi Boleh Jadi Penyebab Sakit Jantung
Tidak seperti negara lain yang menggunakan kaedah bru, kopi di Malaysia dipanggang dengan mentega dan gula sebelum ditambah dengan air mendidih melalui penapis kain. Bagi para pecinta kopi, tidak ada kebaikan yang paling indah di samping dapat menghirup kopi pahit pada waktu pagi. Malah rutin ini boleh menjadi semangat untuk seseorang memulakan aktiviti mereka.

Bukan itu sahaja, walaupun pahit, kopi masih disayangi kerana dipercayai dapat memulihkan mood yang membimbangkan para pencintanya. Aroma yang tersendiri dapat menaikkan semangat. Oleh itu, pecinta kopi boleh menggunakan lebih dari satu gelas setiap hari. Teruk boleh lebih daripada tiga atau lima gelas setiap hari.

Walaupun banyak faedahnya, anda masih perlu sedar bahawa apa-apa yang berlebihan mesti mempunyai kesan buruk pada tubuh. Ramai orang berpendapat bahawa minum kopi terlalu banyak boleh menyebabkan penyakit jantung. Adakah benar?

IKLAN

Pendapat dari pakar bedah
Pakar Bedah Thoracic dan Cardiovascular Mother Heart Centre, Hariadi Hadibrata, berkata kopi tidak menyebabkan penyakit jantung. Kafein dalam kopi boleh menjejaskan hati. Tetapi ini bukan penyebab utama penyakit ini, tetapi hanya memburukkan lagi keadaan orang yang sudah mengalami penyakit jantung.

“Di dalam kopi terdapat kafein yang menjadikan kadar denyutan jantung semakin cepat. Jika peminum kopi mempunyai riwayat penyakit jantung koronari, ia mungkin berbahaya,” kata Hariadi ketika ditemui selepas acara Penyakit Hias Penyakit Hati di Hotel Hermitage, Jakarta Pusat.

Di bawah keadaan normal, denyut jantung seseorang boleh mencapai 80 denyut / minit, jika minum kopi boleh mencapai sehingga 100 denyut / minit. Bagi seseorang yang mempunyai penyakit jantung atau menyempitkan saluran darah, bekalan darah di seluruh badan akan berkurangan. Walau bagaimanapun, penggunaan kopi yang berlebihan akan menyebabkan jantung berfungsi lebih cepat dan lebih keras. Inilah yang boleh menyebabkan keadaan berbahaya.
“Itulah sebabnya orang yang mender

IKLAN

ita penyakit jantung koronari atau penyempitan saluran darah tidak digalakkan untuk meminum lebihan kopi,” jelasnya.
Hariadi juga mencadangkan, untuk pencinta kopi yang juga mempunyai sejarah penyakit jantung harus mengurangkan penggunaan kopi setiap hari.
“Jika anda minum cawan, ia tidak mempunyai banyak kesan, jika anda mempunyai tiga cawan, ia boleh berbahaya,” katanya.

Kopi Penyebab Sakit Jantung

Kajian Penyelidikan Persepsi Umum mengatakan bahawa minum kopi boleh menjejaskan kadar jantung atau irama anda. Andaian ini tidak sepenuhnya benar. Satu kajian Kanada yang diterbitkan dalam Annals of Internal Medicine pada bulan Januari 1991 meninjau lima kajian sebelumnya peserta dengan masalah irama jantung yang tidak normal. Mereka mendapati bahawa minum sehingga lima cawan kopi sehari tidak memburukkan irama jantung.

IKLAN

Menurut Beberapa Kajian, Kopi Boleh Jadi Penyebab Sakit Jantung
Menariknya, kajian berskala besar melibatkan sekitar 130,000 anggota insurans ‘Kaiser Pemente’ menunjukkan bahawa peserta yang minum hingga tiga cawan kopi setiap hari, 20 peratus daripada mereka berada pada risiko yang lebih rendah daripada dimasukkan ke hospital akibat irama jantung yang tidak normal daripada mereka yang tidak minum kopi.
Sementara itu, penyelidikan di Harvard melibatkan 45,000 lelaki yang sihat, menyertai Kajian Profesional Foolow-Up yang diterbitkan dalam New England Journal of Medicine pada tahun 1990, mendapati bahawa minum kopi tidak mempunyai kesan terhadap risiko serangan jantung atau strok.

Sementara hasil yang lebih baru di Jepun (81,000 lelaki dan wanita), yang diterbitkan dalam Journal of Epidemiology dan Kesihatan Masyarakat menunjukkan bahawa minum satu atau dua cawan kopi sehari berkaitan dengan mengurangkan risiko kematian akibat penyakit jantung sebanyak 23 peratus.

Satu lagi kajian tahun 2008 di Sepanyol, yang diterbitkan dalam Annals of Internal Medicine, melibatkan 129,000 lelaki dan wanita dalam tempoh dua dekad, mendapati bahawa wanita yang minum empat hingga lima cawan sehari 34 peratus mempunyai risiko yang lebih rendah daripada penyakit jantung, sedangkan lelaki yang memakan lebih daripada lima cawan sehari, 44 peratus mempunyai risiko yang lebih kecil daripada penyakit jantung. Sekian petikan dari laman siakapkeli.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI