Ramai suka minum air sejuk terutama ketika cuaca panas. Terasa segar ditekak setiap kali minum air sejuk. Ia seakan nikmat yang sukar digambarkan apabila terlalu dahaga, dapat pula minum air sejuk.

Namun berlegar-legar di kalangan masyarakat kita tentang keburukan minum air sejuk. Bagi yang sedang diet pula, minuman air sejuk kononnya perlu dielakkan sama sekali.

Lalu sejauh manakah kebenarannya kita perlu elak minum air sejuk? Melalui perkongsian  Dr Zubaidi ini fakta tentang minum air sejuk.

Minum Air Sejuk Boleh Sebabkan Kanser Perut? Doktor Ini Kongsi Faktanya

BOLEHKAH MINUM AIR SEJUK MENYEBABKAN SESEORANG ITU MENDAPAT KANSER PERUT?

Air sejuk dari peti sejuk atau atau juga disebut sebagai ais selalunya diminum pada hari yang sangat panas bagi melegakan kehausan. Ramai yang tidak tahu minum air yang terlalu sejuk sama ada air kosong atau air berperisa boleh mendatangkan keburukan.

Minum air sejuk yang terlalu kerap akan memberikan kesan kepada saluran pencernaan, menyebabkan kenaikan berat badan, atau juga boleh menyebabkan badan menjadi cepat letih dan mengantuk.

Benarkah ada pendapat yang mengatakan bahawa minum air sejuk boleh menyebabkan kanser? Melalui khabar angin yang beredar luas di media sosial menyebut bahawa minum air sejuk boleh menyebabkan makanan berminyak akan membeku di dalam perut.

Ini menyebabkan reaksi antara di antara asid dalam perut dan minyak yang membeku. Akhirnya menyebabkan terbentuknya minyak beracun yang berbahaya. Lemak beracun ini akan menyebabkan kanser pada saluran penceranaan.

IKLAN

Walaupun khabar ini kelihatan logik dan meyakinkan, ramai pakar sains yang tidak bersetuju dengan kenyataan ini. Mereka berpendapat bahawa air sejuk yang diminum tidak menyebabkan kerosakan pada saluran pencernaan atau menyebabkan kanser.

Minum Air Sejuk Boleh Sebabkan Kanser Perut? Doktor Ini Kongsi Faktanya
Kredit foto: Pexels

Ini kerana apabila seseorang meminum air sejuk, suhu tubuh kita secara semulajadi akan meningkatkan suhu air tersebut.

Peningkatan suhu ini bermula ketika di dalam mulut lagi, seterusnya masuk ke dalam saluran esofagus, dan akhirnya ke dalam perut. Sampai di perut, suhu air sejuk tadi telah mula menyamai suhu tubuh.

Sebuah penulisan yang diterbitkan oleh American Cancer Society mengatakan bahawa meminum air dingin belum terbukti secara ilmiah boleh menyebabkan kanser.

IKLAN

Jadi kenyataan yang mengatakan minum air sejuk menyebabkan lemak menjadi beku dan seterusnya menyebabkan kanser adalah tidak tepat.

Minum Air Sejuk Boleh Sebabkan Kanser Perut? Doktor Ini Kongsi Faktanya
Kredit foto: Pixabay

Tetapi saya bersetuju bahawa minum air terlalu sejuk dalam kuantiti yang banyak elok dielakkan kerana ia menyebabkan ketidakselesaan perut.

Saya mencadangkan minum air yang bersuhu bilik mengikut kesesuaian suhu tubuh kita.

Antara masalah yang dihadapi oleh mereka yang kerap minum air sejuk (terutama dalam kuantiti yang banyak) boleh menyebabkan masalah berikut:

1.GANGGUAN PROSES PENCERNAAN MAKANAN

Meskipun tidak sampai merosakkan saluran esofagus, perut atau usus. Apa yang mungkin berlaku ialah apabila kita minum air sejuk yang banyak, apabila sampai ke perut dan usus, air tersebut bersuhu rendah dan menyebabkan saluran darah di sekeliling perut dan usus menjadi mengecut dan menyebabkan penyerapan nutrisi mungkin terganggu.

IKLAN

Ini akan menyebabkan metabolisme kita menjadi lebih perlahan dan kita mungkin mengalami peningkatan berat badan. Tubuh kita juga menjadi letih dan cepat mengantuk.

2. MENYEBABKAN KERADANGAN PADA SALURAN PERNAFASAN TERUTAMA DI BAHAGIAN HIDUNG DAN TEKAK. 

Ini sering berlaku apabila kita dalam keadaan tidak sihat, minum air sejuk terlalu kerap boleh menyebabkan selesema dan rasa sakit tekak.

Minum Air Sejuk Boleh Sebabkan Kanser Perut? Doktor Ini Kongsi Faktanya
Kredit foto: Pixabay

3. DENYUTAN JANTUNG MUNGKIN MENJADI PERLAHAN

Apabila air terlalu sejuk diminum dengan banyak, denyutan jantung mungkin menjadi perlahan. Ini kerana saluran esofagus sangat dekat dengan saraf vagus yang menjaga rentak denyutan jantung. Laluan air yang sejuk merangsangkan saraf vagus dan akhirnya menyebabkan degupan jantung perlahan.

4. MENYEBABKAN RASA SAKIT KEPALA

Minum air yang terlalu sejuk secara tiba-tiba boleh menyebabkan saluran darah dan saraf di sekeliling kepala akan mengecut dan menyebabkan kita mengalami rasa sakit kepala.

Jadi berhati-hatilah apabila minum air selepas makan.  Jangan minum air terlalu sejuk dengan kuantiti yang banyak.

Amalan ini tidak baik untuk kesihatan tubuh secara jangka masa panjang.

Sumber kredit: Dr Zubaidi Kredit foto (top image): Pixabay

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI