Sumber Internet

Prof. Dr. Muhaya Hj. Mohamad adalah seorang pakar Oftamologi yang sudah lama berkecimpung dalam bidang motivasi dan pembangunan diri tanah air. Mendapat PhD dalam bidang Ocular Imumunology daripada Universiti of London (1999). Pernah menerima pelbagai penghargaan dalam dan luar negara dan merupakan penerima Darjah Setia Negeri Sembilan (2004). Sentiasa aktif muncul di media massa dan mempunyai rancangan temu bual sendiri ‘Dari Mata Ke Hati’.

Ketokohan dan pengaruhnya selama 23 tahun begitu besar dalam landskap motivasi diri mahupun kerjaya profesional dalam bidang kedoktoran, hingga berjaya dapat mengubah minda masyarakat untuk berubah menjadi lebih baik, menerusi inspirasi diberikan.

Pernah menjadi wanita Islam pertama Malaysia mendapat sebuah pengiktirafan di Scotland, kenali Prof Dr Muhaya yang bukan calang-calang orangnya.

Apabila diminta berkongsi mengenai rahsia kebahagiaan pasangan berkahwin, Prof Dr Muhaya berpesan, untuk mendapatkan kebahagiaan, kita perlu membahagiakan orang lain terlebih dahulu. Begitu juga untuk disayangi, maka kita perlulah menyayangi orang lain terlebih dahulu. Pengalaman hidup sebelum mendirikan rumah tangga telah mempertemukan kita dengan pelbagai ragam manusia. Maka lihatlah kawan di sekeliling kita. Jika mereka masih mempunyai sikap negatif, bertanyalah pada diri sendiri: “Mengapa Allah meletakkan diri kita di tempat seperti ini? Apa hikmahnya di sebalik?”

Ada beberapa pengajaran yang boleh diambil melalui gaya hidup yang kita lalui. Boleh jadi jika kita dikelilingi oleh orang yang bersifat negatif, itu tandanya kita juga memiliki sifat negatif. Namun secara positifnya kita harus berfikir bahawa boleh jadi Allah amanahkan kita untuk menjadi agen pengubah orang lain. Boleh jadi juga supaya kita dapat menginsafi dan perbaiki kelemahan diri sendiri. Oleh kerana itu, Allah takdirkan kita berada si tempat seperti itu.

IKLAN

Ketahuilah bahawa dunia kita adalah dalam minda. Oleh sebab itu, apabila kita sentiasa berpandangan baik terhadap orang lain, maka dengan sendirinya kita akan menjadi seorang yang positif. Maka lahirlah generasi khalifah yang beriman dan bertakwa kepada Allah sekali gus memakmurkan dunia ini dengan mengikut kehendak-Nya.

Di sini Prof Dr Muhaya turut berkongsi tip-tip mendapat kebahagiaan di dunia dan akhirat.

Pertama, Puji. Setiap pasangan perlu saling memuji dan menghargai antara satu sama lain terutamanya dalam semua aspek kehidupan seperti bantu-membantu dalam menguruskan rumah tangga.

IKLAN

Kedua, peluk. Pasangan suami isteri hendaklah menzahirkan kecintaan melalui pelukan yang mesra sekerap mungkin kerana pelukan menghasilkan kasih sayang berterusan.

Ketiga, penghargaan. Sentiasa menghargai pasangan dengan ucapan sayang dan cinta, senyuman dan juga pemberian hadiah.

Keempat, perhatian. Sentiasa memberi perhatian yang khusus terhadap pasangan agar pasangan tidak merasa dirinya dipinggir dan diabaikan.

IKLAN

Kelima, persefahaman. Mewujudkan suasana yang ceria melalui sikap toleransi terhadap pasangan.

Keenam, pergaulan. Menjaga batas-batas pergaulan dengan orang lain bagi mengelakkan daripada berlakunya salah faham,menimbulkan perasaan cemburu seterusnya membawa kepada keretakan rumah tangga.

Akhir sekali, permohonan. Sentiasa memohon rahmat dan keampunan kepada Allah supaya hubungan yang terjalin kekal terpelihara sehingga akhir hayat.

Apabila kita mendekatkan diri dengan Allah dan niat perkahwinan yang dibina untuk mencari keredaan Allah, Insya-Allah kita akan beroleh kebahagiaan di dunia dan akhirat serta dikurniakan ketabahan dalam mengharungi cabaran hidup.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI