Bagi pasangan suami isteri, persefahaman merupakan satu elemen penting dalam hubungan suami isteri. Pasangan suami isteri hanya betul-betul mengenali pasangan masing-masing selepas tidur sebantal dan duduk dalam satu rumah yang sama.

Walaupun sudah berkahwin dalam tempoh yang lama, ia tidak bermaksud pasangan itu saling memahami pasangan masing-masing 100 peratus. Belajarlah untuk memahami pasangan masing-masing.

NAK FAHAM PASANGAN?

Belajar terima kelemahan dan kekurangan pasangan. Terima, bukan complained.
Ikatan rumah tangga gagal kerana lebih kepada keinginan dan hasrat kita untuk mengubah pasangan.

Belajar terima pasangan. Kerana ianya akan lebih membantu mengeratkan dan mengembangkan ikatan halal yang sudah terjalin.

Nak Faham Tentang Pasangan? Belajar Terima Kelemahan & Kekurangan, Bukan Banyak Komplen

Berhenti menginginkan sesuatu yang tak akan mungkin terjadi. Kerana kita sendiri mana mungkin mampu untuk mengikut keinginan orang.

Hormati pasangan, seperti apa adanya dia. Dan perlu rasa bersyukur kerana diberikan waktu untuk bersamanya dan menjadi seorang isteri/suami untuknya.

Nota Kitab Muhimmah:
Isteri rajin ibadah, tetapi sering lupa untuk taat suami. Dengan taatnya isteri pada suami, segala ibadah yang dikerjakan suami, isteri juga peroleh pahala ibadah tersebut.

Berikut adalah beberapa cara untuk belajar memahami antara satu sama lain seperti yang dipetik dari Magazine for women:

IKLAN

1. Terima pasangan

Hubungan boleh gagal kerana keinginan dan hasrat. Jika anda ingin menukar pasangan anda, itu masalahnya. Belajar untuk menerima pasangan anda. Ini akan membantu anda mengembangkan ikatan yang telah anda miliki.

Jangan mengharapkan sesuatu yang tidak boleh berlaku. Hormati pasangan anda apa adanya. Dan anda akan berasa bersyukur dapat bersamanya.

2. Bertengkar apabila perlu

Bertengkar mengenai perkara kecil boleh menyebabkan pergaduhan yang lebih besar. Adalah penting untuk mengetahui sama ada berhujah itu perlu atau tidak.

Jika anda menjerit pada pasangan tanpa sebab, akhirnya anda dan pasangan akan kehilangan cinta. Anda tentu tidak mahu perkara itu berlaku bukan? Berdebat dengan pasangan anda hanya apabila perlu. Belajar untuk lebih sabar.

IKLAN
Nak Faham Tentang Pasangan? Belajar Terima Kelemahan & Kekurangan, Bukan Banyak Komplen
Kredit foto: Pixabay

3. Jangan berharap

Pemahaman yang lebih baik bermula dengan kesedaran. Jangan mengharapkan yang mustahil. Apabila anda mengharapkan sesuatu, anda mahu ia berlaku. Apabila itu tidak berlaku, anda akan berasa kecewa.

Inilah yang boleh menjejaskan hubungan anda dengan cara yang tidak baik. Terima keadaan sedia ada dan cuba teruskan. Ini akan membantu anda berada dalam hubungan yang sempurna.

4. Ubah tabiat bukan orangnya

Perselisihan faham atau pergaduhan sering berlaku di luar kebiasaan. Cuba ubah tabiat anda yang mengganggunya, jangan cuba mengubahnya. Jika anda mendedikasikan masa anda untuk pasangan anda pasti dia akan menyedari kepentingan anda. Ini kemudian akan membawa anda lebih dekat dengan pasangan anda.

5. Luangkan masa bersama

Luangkan masa dengan pasangan anda. Ya mungkin anda sibuk tetapi luangkan masa untuk mengeratkan hubungan. Lebih banyak masa yang anda luangkan bersama pasangan anda, semakin baik hubungan anda dan pasangan.

IKLAN
Nak Faham Tentang Pasangan? Belajar Terima Kelemahan & Kekurangan, Bukan Banyak Komplen
Kredit foto: Pixabay

6. Percaya pada pasangan

Kebanyakan pasangan muda masa kini menghadapi masalah kerana mereka cenderung untuk mengesyaki pasangan mereka sepanjang masa. Bagaimanapun, syak wasangka hanya boleh merosakkan hubungan.

Agar hubungan sentiasa berkembang, sangat perlu untuk mempercayai antara satu sama lain. Kepercayaan adalah penting kerana ia adalah asas kepada hubungan yang baik.

Jika anda tidak mempercayai pasangan anda bagaimana anda akan berkongsi perasaan anda dengan mereka? Percaya pasangan anda. Semakin lama, persefahaman akan menjadi lebih baik dalam perhubungan.

7. Jangan sembunyikan apa-apa

Jujurlah dan jangan berbohong. Jangan berbohong kepada pasangan anda tentang apa-apa. Jujur dan jangan sembunyikan apa-apa.

Walaupun kebenaran akan menyakiti pasangan anda, beritahu kebenaran. Pembohongan akan lebih menyakitkan daripada kebenaran. Ini adalah cara terbaik untuk mengembangkan persefahaman dan komunikasi dalam perhubungan.

Sumber: Fatihah Jamari

 

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI