Duit belanja kahwin selalu jadi perbincangan utama bila pasangan sudah memasang niat untuk berumahtangga. Bukannya apa, itu soalan yang akan membuatkan masing-masing sedar bahawa perkahwinan ni bukan semata-mata kerana cinta dan kasih sayang tetapi lebih kepada tanggungjawab.

 

Kita pun dah tahu, duit mas kahwin dan belanja berbeza. Yang mahal biasanya belanja kahwin. Dengan majlis makan-makan untuk tetamu, pelamin, dekorasi dan sebagainya. Untuk segala perbelanjaan ini, ada yang meletakkan sepenuhnya pada pihak lelaki. Betul ke semuanya tanggungan lelaki?

 

Sebelum nak menjawab persoalan itu, cuba tanya semula pada diri sendiri, berkahwin ni untuk apa?

 

IKLAN

Kerana sayang, cinta dan ingin hidup bersama. Betul? Kalau dah macam tu maknanya kita juga bersedia untuk pikul segala tanggungjawab. Kita patut letakkan mindset, susah senang dalam perkahwinan ni kena sama-sama. Masa inilah nak uji ketabahan pasangan dalam menjaga kewangan keluarga.

 

Ini tak, yang lelaki sibuk buat overtime, ikat perut demi nak dapatkan wang belanja hantaran. Bukan murah-murah nak bayar duit makan tetamu dan perbelanjaan lain. Kalau ikutkan musim pandemik ni, boleh juga nak berjimat. Buat kecil-kecilan.

 

IKLAN

Yang wanita, janganlah ambil kesempatan nak buat majlis hebat-hebat. Yang nak kahwin tu kita dan pasangan. Tak cukup duit lepas kahwin, kita juga yang kena tanggung. Betul tak?

 

Renung-renungkan ya. Ajak Shiro pun nasihatkan jangan habiskan duit berbelas ribu semata-mata untuk sebuah majlis perkahwinan. Lagi parah kalau nak kahwin pun buat pinjaman!

IKLAN

 

 

 

***JOM SERTAI CHANEL TELEGRAM PESONA PENGANTIN DAN DAPATKAN LEBIH BANYAK INFO BERSAMA KAMI. KLIK SAHAJA DI SINI.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI