Ketentuan jodoh tu memang rahsia Allah.Pernah tak melihat pasangan suami isteri yang memiliki wajah seakan-akan sama? Lebih-lebih lagi, yang dah lama berkahwin. Walaupun tak sama 100 peratus tapi iras, bentuk wajah seakan sama serupa dan punya aura yang sama.Macam nampak rupa adik beradik pun ada.

Mungkin hanya suatu kebetulan,namun biasanya orang kata jika muka pasangan nampak seakan-akan sama, lebih serasi dan jodohnya panjang.Betul ke? Dari aspek psikologi,sebenarnya ada 4 sebab yang menjadikan wajah suami isteri ini boleh jadi seiras.

Perasan Tak, Wajah Suami Anda Dan Isteri Semakin Lama Semakin Serupa, Ini Sebabnya

1. Banyak menghabiskan waktu bersama
Mengikut kajian psikologi yang dilakukan oleh Newheathadvisor(dot)com, semakin kerap pasangan menghabiskan waktu bersama-sama, semakin mirip rupa mereka antara satu sama lain. Ini kerana cara hidup mereka sudah bersatu dan mempengaruhi satu sama lain.

Sebagai pasangan suami isteri pasti ada banyak pengalaman dan kenangan yang dilakukan bersama-sama.Daripada melakukan rutin harian, membuat pelbagai aktiviti dan pelbagai perkara lain. Tanpa disedari, pengalaman-pengalaman inilah yang mampu mengubah diri pasangan sedikit demi sedikit.

IKLAN

2. Emosi boleh mengubah karakter wajah
Psikologi Sosial, Robert Zajonc mencetuskan soal konsep Sosial Facilitation pada tahun 1965. Menurut beliau, konsep itulah yang jadi jawapan kenapa banyak suami isteri yang wajahnya boleh mirip satu sama lain.

Sosial Facilitation adalah tindakan menunjukkan emosi atau reaksi yang berbeza antara waktu seseorang bersendirian dan sewaktu bersama orang lain. Ini kerana manusia mempunyai perasaan empati, dan biasanya emosi dan reaksi yang ditunjukkan disesuaikan dengan orang berada dekat dengannya.

IKLAN

Dalam pada itu, otot-otot tubuh berkembang atau berubah mengikut kegunaannya. Sebagai contoh, pasangan yang sering ketawa bersama akan memiliki kedutan yang sama di wajahnya. Kalau sama-sama suka berbual, maka struktur pipi mereka akan ikut berubah.

3. Meniru kebiasaan dan kesukaan pasangannya
Faktor ini terbukti dengan foto pasangan suami isteri yang sudah 25 tahun menikah dan wajah mereka nampak sangat mirip. Para psikologi dari Yale University juga mengungkapkan jika pasangan suami isteri akan saling meniru kebiasaan pasangannya tanpa sengaja dan menyukai apa yang pasangannya sukai.

IKLAN

4. Dari awal memang tertarik dan mencari wajah yang mirip
Sebenarnya, tanpa kita sedari sewaktu mencari pasangan, kita mencari pasangan atau seseorang yang memiliki sedikit sebanyak persamaan dengan diri sendiri, termasuk selera berpakaian, hobi atau minat dan juga keterampilan.

Bahkan, ada juga sesetengah wanita yang mencari pasangan yang mirip dengan ayah mereka. Kalau dari awal sudah bertemu orang yang mirip, sudah tentu apabila menjadi suami isteri persamaan itu akan menjadi semakin jelas.

 

SUMBER : http://semuanyajdt.com

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI