Antara Tip Bercinta Selepas Kahwin ialah:

Percayalah Kahwin Dulu, Baru Bercinta, Lagi Nikmat

1. Membuat Temu Janji

Aturkan pertemuan secara ataupun berbual melalui telefon untuk mengenal antara satu sama lain. Sebelum perkahwinan berlangsung, masa ini adalah masa yang sesuai untuk bertanyakan tentang peribadi pasangan anda, seperti benda yang disukai, yang dibenci dan yang berkaitan dengannya..

(Tidak bersalah bertanyakan tentang kedudukan kewangannya kerana mudah untuk anda mengaturkan kewangan anda dengan pasangan anda. Tapi, awas! Jangan bertanyakan soalan yang boleh menyebabkan perselisahan faham yang besar.)

Percayalah Kahwin Dulu, Baru Bercinta, Lagi Nikmat

2. Jaga Hubungan dengan Keluarga Mertua

IKLAN

Mengasihi dan menghormati ahli keluarga pasangan suami isteri adalah penting bagi mewujudkan keluarga yang harmonis. Perhubungan kedua-dua belah pihak hendaklah dijaga dan dipelihara sebaik mungkin.

Berbaik-baik dengan ahli keluarga dia terlebih dahulu. Secara tidak langsung akan timbul keserasian dan keperihatinan mereka terhadap anda. Ahli keluarga dan sedara mara kadang kala boleh membantu mengeratkan lagi perhubungan suami isteri selepas berkahwin.
Sesekali, apabila ada kelapangan, ziarahi keluarga mertua anda dan beri hadiah atau buah tangan. Jangan lupa untuk bertanyakan khabar mertua anda juga kerana mereka sudah menjadi sebahagian daripada keluarga anda.

3. Berterus Terang Dengan Pasangan Anda

Minta pasangan anda maklumkan perkara-perkara yang mungkin boleh membuatkan anda berdua bergaduh. Mungkin yang melibatkan peribadi tentang zaman silam pasangan anda atau pilihan pasangannya.

IKLAN

Ia sebagai langkah untuk mengelak ungkit mengungkit selepas berkahwin seterusnya bakal mengundang pergolakan besar di dalam rumahtangga anda. Biar berterus terang. Benar ia memedihkan, tetapi biarlah menanggung kepedihan itu berbanding luka menjadi lebih besar hingga tidak dapat dibaluti lagi.

Percayalah Kahwin Dulu, Baru Bercinta, Lagi Nikmat

4. Buka Hati Anda..

Diakui sukar untuk hati menerima hakikat bahawa terpaksa menerima orang yang mungkin kita tidak kenali. Tambah memeritkan jika terpaksa melepaskan orang yang anda impikan untuk menjadi pasangan hidup anda tapi tidak direstui keluarga.

IKLAN

Berfikirlah secara positif dan redha merima ketentuan yang telah ditetapkan oleh-Nya. Setiap yang terjadi pasti ada hikmah yang tersirat. Mungkin ketentuan yang Maha Esa, dialah yang paling sesuai dengan anda.

Percayalah Kahwin Dulu, Baru Bercinta, Lagi Nikmat

5. Mendapatkan Zuriat

Melahirkan zuriat sebagai bukti cinta yang terjalin. Zuriat itulah tanda pengikat kasih sayang anda dan pasangan anda. Banyakkan berusaha dan berdoa kepada yang maha Esa supaya dikurniakan anak yang ramai. Hubungan yang kekok pasti akan terjalin erat apabila dkurniakan zuriat

Jangan gusar dengan pasangan yang bakal kita bakal berkahwin kerana sudah suratan takdir mengatakan itu jodoh kita. Tidak semestinya pasangan cinta yang bersemi sekian lama akan berkahwin dengan kita.

Cuba selami dan hidup dengan pasangan anda ketika berbahagia mahupun ketika dilanda badai. Restu keluarga, terutama daripada ibu bapa, untuk rumah tangga dan hidup kekal bahagia.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI