Memang indah setiap kali kita memulakan hubungan dengan seseorang yang baharu kita jumpa. Berkenalan, mengenali hati budi dan menghabiskan masa bersama. Tapi tahukah kita tentang dosa dan pahala, apatah lagi jika kita sudah berkahwin serta menyimpan perasaan terhadap orang lain?

Ustaz ini jawab apabila ditanyakan mengapa perempuan simpanan lebih membahagiakan daripada isteri. Padu!

EN SUAMI : Ustaz. Perempuan simpanan saya lebih ramping tubuhnya. Tapi isteri saya gemuk.

Ustaz : Perempuan simpanan kamu pernah mengandungkan zuriat kamu ke? Tentu tak kan? Sebab dia lebih sayangkan bentuk badannya dari kamu. Isteri kamu pula sanggup korbankan bentuk badannya untuk kamu dengan mengandungkan anak-anak kamu kerana dia lebih mencintai kamu dari bentuk badannya.

IKLAN

EN SUAMI : Tapi ustaz, perempuan simpanan saya lebih manja dan lemah lembut. Isteri saya jarang ada masa untuk saya dan kadang-kadang garang.

Ustaz : Perempuan simpanan kamu tiada tanggungjawab untuk dipikul tentang kamu, dia tak perlu ambil tahu semua masalah kamu, makan minum kamu, hutang-piutang kamu, sebab itulah dia sentiasa nampak gembira apabila bersama kamu. Tetapi isteri kamu memikul semua beban masalah kamu, masanya dibahagi-bahagi antara kamu dan anak-anak kamu. Ini kerana dia tahu bahawa menjaga anak-anak kamu adalah tanggungjawab dan itu tanda cintanya kepadamu.

EN SUAMI : Isteri saya jarang memujuk saya ustaz, tak seperti perempuan simpanan saya.

IKLAN

Ustaz : Itu kerana isteri kamu sudah puas memujuk anak-anak kamu apabila mereka bertanya ke mana kamu pergi tak pulang sampai ke pagi. Anak-anak mengadu tentang kamu yang tak pernah mengambil tahu tentang mereka bersedih memikirkan kamu yang tidak ada masa untuk mereka. Isteri kamu sudah cukup melindungi maruah kamu di depan mata anak-anak kamu sedangkan kamu sendiri terus hanyut bergelumang dosa dengan perempuan simpanan kamu itu.

EN SUAMI : … tapi kan ustaz …

IKLAN

Ustaz : Beginilah… kalau isteri kamu sentiasa tak cukup sempurna di mata kamu, kamu ceraikan sajalah dia. Mungkin dia terlalu baik untuk lelaki yang tak tahu bersyukur seperti kamu. Cuba kamu fikir kalau bukan kerana dia yang korbankan bentuk badannya kerana kamu, sepanjang hayat kamu takkan melihat waris keturunan kamu. Kalau dia mahu, dia boleh memilih untuk mencintai dirinya sendiri dari mencintai kamu. Tapi itulah pengorbanan seorang isteri yang tak pernah kamu hargai. Bukan dia yang tak cukup sempurna tapi kamulah yang tidak layak mendapat seorang isteri seperti dia.

Jawapan yang terbaik daripada seorang ustaz.

“Lelaki yang telah hanyut, tidak akan nampak lagi kebaikan dan pengorbanan isteri”

Sumber : FB Membina hubungan bahagia

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI