Tiada undang-undang yang mengatakan bercinta semula dengan bekas kekasih satu kesalahan, namun pastinya ia menimbulkan persoalan kepada orang di sekeliling kita, apatah lagi jika hubungan sebelum ini berakhir secara tidak baik.

Malah, ada ketikanya kita sendiri pasti akan mempersoalkan keputusan kita untuk bercinta semula dengan bekas kekasih. Apakah sebabnya seseorang itu kembali kepada bekas kekasih? Adakah kita benar-benar tidak dapat melupakannya?

Ramai Yang Tak Berani Nak Bercinta Semula Dengan Ex, Walaupun Dalam Hati Kata Rindu

Tak suka perubahan

Kebanyakan yang kembali semula kepada bekas kekasih adalah mereka yang tidak sukakan perubahan besar kepada diri mereka seperti tidak dapat menerima orang lain dalam hidup mereka.

Tak mahu bersendirian

IKLAN

Perasaan keseorangan adalah salah satu punca utama. Mungkin sebenarnya kita tidak begitu sayangkan lagi bekas kekasih, namun perasaan keseorangan membuatkan kita kembali semula pada mereka, apatah lagi jika kita tidak berjumpa dengan orang baru.

Masih berhubung menerusi media sosial

Walaupun sudah berputus kasih, namun masih nampak bekas kekasih di laman sosial dan setiap gerak-gerinya kita dapat tahu. Ini membuatkan fikiran kita bagaikan terikat lagi dengan dirinya dan perasaan ingin mendampingi semula untuk meluangkan masa bersama seperti dulu wujud semula.

IKLAN

Kenangan lalu

Ada antara kita yang tanpa kita sedar sebenarnya ketagih dengan drama yang ada dalam perhubungan. Apatah lagi jika pasangan atau bakal kekasih baru tidak dapat memberi drama pahit manis yang kita lalui dalam hubungan sebelum ini.

Ramai Yang Tak Berani Nak Bercinta Semula Dengan Ex, Walaupun Dalam Hati Kata Rindu

IKLAN

Keadaan berubah

Kita kembali semula bersama bekas kekasih kerana keadaan sudah berubah dan membuka peluang untuk cinta berputik semula. Misalnya jika dulu cinta terputus mungkin kerana jarak memisahkan atau kepayahan hidup ketika itu. Mungkin sekarang jarak tidak lagi menjadi pemisah dan hidup kita lebih stabil, sekali gus wujud ruang lebih baik untuk lembaran baru.

Masih ada sayang

Antara sebab utama kita tidak menamatkan perasaan yang ada pada perhubungan lalu, memori dan rasa cinta. Kita tidak patut menafikan perasaan itu, namun adalah penting kuatkan diri dan menerima hakikat hubungan itu tidak sesuai dan kerana itulah ia putus. Selepas itu, cuba teruskan kehidupan yang lebih baik demi masa depan.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI