Kredit: Facebook Dania Danisha

Bila sudah menjadi isteri, perkara yang paling pening sekali adalah untuk memikirkan menu masakan untuk suami dan anak-anak. Kadangkala, boleh tepu dibuatnya sampai dah tak tahu nak masak apa. Bila ditanya pada suami, jawapannya memang tak membantu langsung. “Masak jela apa-apa. Saya makan je semua yang awak masak.” Aduhai suami…

Menerusi grup Masak Apa Hari Ni (MAHN), seorang pengguna Facebook bernama Dania Danisha telah berkongsi satu resipi yang sesuai untuk anda jadikan kudap-kudapan sambil tengok TV dengan pasangan dan anak-anak.

IKLAN

Resipi yang diberi nama keropok bayam brazil ini tampak begitu menyelerakan dan mudah untuk dilakukan. Bolehlah buat hujung minggu nie!

Kredit: Facebook Dania Danisha

Bahan-Bahan:

  • Telur
  • Bayam Brazil
  • Tepung Kentucky

Cara-Cara:

1. Rendam dalam air yang banyak sebab nak tanggalkan pasir yang banyak melekat bawah-bawah daun. Bilas sampai bersih tau..

Kredit: Facebook Dania Danisha

2. Gaul dengan telur. Untuk sebesen ni, Sha taruh 3 biji telur baru nanti tepung elok melekat.

Kredit: Facebook Dania Danisha

3. Gaul dengan Tepung Kentucky atau tepung goreng ayam ala-ala KFC tu.. Yang ni Sha guna Tepung Kentucky Jenama Nona Hot & spicy. Gaul Tepung sampai rasa elok melekat pada bayam Brazil tu.

Kredit: Facebook Dania Danisha

4. Sha takde sukatan berapa banyak tepung. Ejas sendiri jer sampai rasa puas hati.

Kredit: Facebook Dania Danisha

5. Gaul sampai macam ni.. Agak kurang boleh tambah tepung lagi. Nak tau hasilnya ok ke tidok try goreng setangkai dua. Kalau ok.. Tak payah tambah tepung. Kalau tak ok tambah laa tepung sampai nampak ok.

Kredit: Facebook Dania Danisha

6. Goreng sampai garing. Jangan sampai hangit yer.. Nanti pahit pula..

Kredit: Facebook Dania Danisha

7. Tadaaaa… Dah siap… Boleh layan depan TV sambil layan movie.

Kredit: Facebook Dania Danisha

Selamat mencuba!

Sumber: Facebook Dania Danisha via Masak Apa Hari Ni (MAHN)