Punca utama perceraian ialah tiada persefahaman, pasangan curang, pasangan mengabaikan tanggungjawab, campur tangan keluarga dan orang luar serta masalah kewangan.

Antara yang membimbangkan lagi, berlakunya perceraian itu adalah kerana sebab-sebab yang amat remeh yang mana pada dasarnya boleh diselesaikan dengan duduk berbincang antara satu sama lain.

Salah Satu Punca Penceraian Adalah Sebab Memperbesarkan Isu-Isu Yang Remeh

Sebab Penceraian

Menurut statistik yang dikeluarkan oleh Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia, kebanyakan  kes perceraian yang direkodkan melibatkan pasangan muda dengan usia perkahwinan lima tahun ke bawah.

Baru-baru ini, media arus perdana negara telah menyenaraikan hampir lebih 20 sebab berlakunya perceraian dan amat malang sekali alasan-alasan yang dikemukakan untuk bercerai amatlah remeh sekali. Antara yang disebutkan adalah:

 1. Isteri meminta set persalinan 30 jenis warna untuk baju, seluar dan aksesori.
 2. Isteri mengotorkan kopiah suami kerana tidak mahu suami menghabiskan masa berborak di surau.
 3. Isteri suka mengikuti rombongan beramai-ramai.
 4. Isteri suka membasuh baju pada waktu malam.
 5. Suami mencurigai setiap tindakan isteri.
 6. Berbeza fahaman politik.
 7. Suami tidak suka isteri makan dalam kereta.
 8. Gaji suami lebih rendah.
 9. Isteri lambat menyediakan makanan.
 10. Pasangan bangun tidur lewat.
 11. Suami bekerja tidak tentu masa.
 12. Anak demam dan tidak sihat.
 13. Cemburu pasangan berkawan dengan bekas kekasih.
 14. Pasangan terlalu cerewet.
 15. Pasangan tidur berdengkur.
 16. Pasangan gemar membeli-belah.
 17. Suami tangkai jering (kedekut).
 18. Tidak suka cara pasangan menjemur dan membasuh baju.
 19. Berebut rancangan televisyen.
 20. Pasangan lupa pam tandas

Sungguh, alasan-alasan di atas  amatlah tidak masuk akal sehingga dapat meruntuhkan sesebuah institusi kekeluargaan. Sepatutnya perkara-perkara di atas dapat diselesaikan dengan berunding, berbincang bersama pasangan demi mencari titik persefahaman.

Salah Satu Punca Penceraian Adalah Sebab Memperbesarkan Isu-Isu Yang Remeh

Islam & Perceraian

IKLAN

Islam melihat institusi kekeluargaan adalah satu institusi yang amat penting dalam melahirkan generasi-generasi yang hebat. Bahkan jika kita melihat kepada fiqh Islami, kita akan dapati bahawa para fuqaha’ amat mementingkannya sehinggakan dalam kebanyakan kitab fiqh dan hadith pasti akan adanya satu kitab yang dinamakan al-Nikah yang mana membicarakan segala perkara yang berkaitan dengan nikah dan perceraian. Ini menunjukkan bahawa perkara-perkara yang berkaitan dengan nikah dan cerai ini bukanlah sesuatu perkara yang boleh dipandang mudah bagi umat Islam.

Mengetahui hakikat kehidupan berkeluarga, awal-awal lagi Islam telah meletakkan garis panduan dalam memilih pasangan agar bahtera perkahwinan yang bakal dilayarkan dapat belayar dengan aman. Sekiranya badai melanda di tengah-tengah pelayaran, nakhoda tahu akan tugasnya untuk mengendali dan memandu bahtera tersebut betul pada laluannya kembali.

Namun, jika segala usaha telah dilakukan untuk mempertahankan institusi kekeluargaan itu namun hanya perceraian sahaja jalan keluarnya, maka Islam membenarkannya. Allah SWT berfirman:

ٱلطَّلَٰقُ مَرَّتَانِۖ فَإِمۡسَاكُۢ بِمَعۡرُوفٍ أَوۡ تَسۡرِيحُۢ بِإِحۡسَٰنٖۗ

Maksudnya: Talak (yang boleh dirujuk kembali itu hanya) dua kali. Sesudah itu bolehlah ia (rujuk dan) memegang terus (isterinya itu) dengan cara yang sepatutnya atau melepaskan (menceraikannya) dengan cara yang baik.

(Al-Baqarah: 229)

IKLAN

Al-Imam Ibn Kathir Rahimahullah menyebut di dalam tafsirnya bahawa masyarakat Arab jahiliyyah pada waktu dahulu tiada satu sistem yang teratur untuk perceraian. Mereka sesuka hati boleh menceraikan isteri mereka dan sesuka hati rujuk kepada mereka meskipun sudah seratus kali bercerai. Ianya seolah-olah tiada berkesudahan. Islam datang kemudiannya untuk mengajarkan bahawa talak yang boleh dirujuk adalah sebanyak dua kali dan jika tidak mahu untuk dirujuk maka lepaskanlah isteri tersebut dengan baik tanpa menzaliminya.

Ayat di atas merupakan antara dalil pensyariatan talak bagi pasangan yang berkahwin namun tidak dapat mencari jalan keluar dalam menyelesaikan masalah rumahtangga mereka. Sepertinya hati telah bercerai namun mulut belum melafzakannya lagi, maka cara terakhirnya adalah dengan bercerai.

 

 

 

IKLAN

 

 

 

 

 

 

 

Sumber : Mufti Wilayah Persekutuan

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI