Anda mungkin gugup dengan rancangan kekasih mempertemukan anda dengan ibu bapanya. Tetapi cepat atau lambat, ini memang perlu dilalui.
Rileks dan siapkan diri anda sebaik-baiknya sebelum bertemu dengan calon mertua. Jangan sampai kegugupan anda meninggalkan kesan yang buruk pada mereka. Dipetik dari Allwomenstalk, berikut tips bertemu calon mentua untuk pertama kali:

Sebenarnya Satu Pengalaman Berharga, Bila Ada Rasa Gugup Jumpa Bakal Mentua
.

1. Tunggu
Jangan terburu-buru meminta dia mengenalkan anda pada ibu bapanya. Tunggu sampai waktunya sudah tepat. Sebelum bertemu dengan ibu bapanya, pastikan bahawa anda sudah mengenali si dia dengan baik dan yakin bahawa hubungan anda sudah serius.

IKLAN

2. Ketahui tentang keluarga
Sebelum bertemu, ketahui tentang keluarganya dari dia. Adakah kedua-dua ibu bapanya masih bersama, sama ada dia tinggal bersama ramai saudara, dan perkara asas lain yang perlu anda ketahui. Anda juga boleh cuba mengenali nama adik atau kakaknya dengan melihat fotonya terlebih dahulu sebelum bertemu mereka.

3. Tentukan tempat
Tentukan lokasi di mana anda akan bertemu dengannya. Jika anda lebih selesa bertemu di rumah, katakan padanya tentang idea tersebut. Tetapi jika anda bersetuju untuk bertemu di luar, carilah tempat neutral seperti restoran.

IKLAN

4. Tepati waktu
Jangan buat ibu bapanya perasaan yang buruk tentang anda kerana datang lewat dari masa yang dijanjikan. Kecuali ada perkara mendadak atau kecemasan yang membuat anda terlambat. Jika demikian, khabarkan mereka bahawa anda akan datang lewat kerana perkara tersebut.

5. Bawakan hadiah

IKLAN

Tidak perlu membawakan hadiah yang besar atau mahal. Anda hanya membawakan sedikit hadiah untuk mereka walaupun sekadar makanan. Tanyakan pada kekasih anda apa makanan kegemaran ibu bapanya. Ini boleh membuat mereka rasa kagum pada anda.

Kredit gambar : Majlis Pernikahan Shida Melvin

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI