Nak berkahwin memang memerlukan duit yang banyak, tapi kalau setiap hari kita menyimpan dan tahu cara yang betul dalam sistem menyimpan wang, kita akan gembira melihat hasilnya. Bayangkan kalau kita simpan secara konsisten setiap bulan, akhirnya kita berpuas hati dengan hasilnya. Jom ikut cara saudara Nazrul Akram menyimpan wang ini. Selamat menyimpan!


Tahun ni pulak kita share pasal simpan duit untuk diri sendiri. Dengan modalkan RM10 setiap hari, harini dah masuk hari ke 290/365 maka simpanan anda dah ada RM2,900.Kalau anda menabung setiap hari RM10.00 dari 1 Jan hingga 31 Dec, maka anda akan dapat RM3,650. Bagi saya RM3,650 banyak bro pasal korang boleh bayar roadtax, service kereta, pergi travel, renovate rumah ke. Tu belum kira kalau korang simpan dan deposit dalam ASB. Berbunga bunga dividen dia.

Kalau RM10.00 setiap hari tu besar, boleh mulakan dengan RM5.00. Tak susah mana pun cuma kena disiplinkan diri untuk menabung. Tapi jangan pulak korek tabung anak. Kalau pinjam duit anak WAJIB bayar balik bro. Pasal tu hak dia ye tuan-tuan.

Mari saya share contoh simpanan :

IKLAN

RM10 X 365 hari = RM3650
RM3650 X 6% (Dividen ASB) = RM3869.00

RM5 X 365 hari = RM1825
RM1825 X 6% (Dividen ASB) = RM1934.50

Kalau tak mampu cuba simpan RM3.00, nampak sikit kan tapi kalau dah setahun ribu jugak jadinya.

IKLAN

RM3 X 365 hari = RM1095.00

Hasil simpanan RM3 ni pun paling tidak dapat membantu bayar roadtax kereta ke, buat beli baju sekolah anak ke…. ape-ape la yang korang nak belanja.

Kalau malas nak simpan tiap-tiap hari ni korang tolak daripada gaji siap-siap. RM100, RM200, RM300 setiap bulan. Tak dee masalah pun.

IKLAN

Paling best tengok figure tu bila masuk tahun ketiga. Cuba simpan RM10 setiap hari.

RM10 X 365 hari = RM3650
RM3650 X 3 tahun = RM10950
RM10950 X Dividen ASB = Korang kira sendiri la!

Saya bukan pakar kewangan tapi simpanan ni patutnya adalah wajib bagi kita yang dah bekeluarga ni. Senang nak manage ujung tahun anak nak masuk sekolah atau time nak raya. Tak de laa senak perut.

Sekadar kongsi pengalaman. Share la kalau rasa nak share.

KREDIT Nazrul Akram