Ulamak sepakat bahawa suami isteri tiada aurat antara keduanya dengan makna suami tidak haram melihat semua anggota badan isterinya dan isteri pula tidak haram melihat semua anggota badan suaminya.

Suami Isteri Tidak Ada Batas Aurat Yang Mesti Ditutup Dari Dilihat Oleh Keduanya
.

Ada pun melihat kepada faraj maka ulamak telah berselisih pada hukumnya iaitu pendapat yang sahih adalah harus dan pendapat yang lain mengatakan makruh.
Telah diriwayatkan daripada Muawiyah bin Haidah r.a. berkata ia : Aku telah berkata : Wahai Rasulullah! Aurat kami apa yang kami datangi daripadanya dan apa yang kami tinggalkan? Jawab Rasulullah : Peliharalah auratmu kecuali dari isterimu atau hambamu.”

(Hadith riwayat Tirmizi)
Maksudnya Muawiyah bertanyakan Rasulullah saw anggota manakah yang boleh dizahirkan dan anggota mana pula yang tidak harus dizahirkan.

Lalu Rasulullah saw menyuruh supaya menutup aurat dari dilihat oleh manusia melainkan isteri dan hambanya sahaja. Berkata Al-Hafiz Imam Ibnu Hajar : Dan yang difahami perkataannya ‘melainkan dari isteri’ itu menunjukkan atas bahawasanya harus bagi isteri itu melihat yang demikian itu daripada suaminya.

Dan qiasnya ialah harus bagi suaminya oleh melihat (kepada isterinya).” Kitab Fathul Baari Syarah Sahih Al-Bukhari)

Telah berkata oleh Imam Ibnu Quddamah : Dan diharuskan bagi setiap seorang dari suami isteri melihat kepada sekelian badan masing-masing dan menyentuhnya sehinggalah kemaluannya. Dan dari kerana sungguhnya faraj itu halal bersedap-sedap dengannya maka haruslah melihat kepadanya dan menyentuhnya seperti bahagian badan yang lain.”

IKLAN


Suami Isteri Tidak Ada Batas Aurat Yang Mesti Ditutup Dari Dilihat Oleh Keduanya
.

(Kitab Al-Mughni)
Berkata Imam Nawawi:

Ini satu fasal. Dan siapa yang berkahwin akan seorang perempuan atau memiliki hamba perempuan yang halal watinya maka harus baginya melihat daripadanya kepada selain faraj.

IKLAN

Dan adakah harus dia melihat kepada farajnya? Maka padanya ada dua pendapat : Salah satunya tidak harus kerana satu riwayat bahawa Nabi saw bersabda : Melihat kepada faraj itu mewarisi buta. Dan pendapat yang kedua harus dan ialah pendapat yang sahih kerana sungguhnya suami memiliki bersedap-sedap dengannya maka harus bagi suami melihat kepadanya sebagaimana paha.”

(Kitab Al-Majmu’)
Dan riwayat yang mengatakan melihat faraj itu merosakkan mata itu sanadnya dhaif. Tersebut pada Kitab Al-Iqna’ ala Abi Syuja’ : Dan ada pun riwayat bahawa melihat kepada faraj itu mewarisi buta sebagaimana datang seperti demikian itu telah meriwayatkannya oleh Ibnu Hibban dan lainnya dalam kumpulan hadith dhaif bahkan Ibnu Al-Jauzi menyebutnya dalam kumpulan hadith maudhu.”

Dan sebahagian ulamak mengatakan hadith tersebut sanadnya hasan dan menanggung mereka itu atas larangan yang bermaksud makruh.

IKLAN

Berkata Syeikh Zakaria Al-Ansari:

Dan riwayat bahawa melihat kepada faraj itu merosakkan mata sebagaimana datang seperti demikian yang telah meriwayatkannya oleh Ibnu Hibban dan lainnya dalam hadith-hadith dhaif. Dan telah menyalahi oleh Ibnu Solah berkata ia sanadnya elok dan serta yang demikain itu ia ditanggung atas makna makruh sebagaimnana berkata oleh Ar-Rafie.”

(Kitab Asnal Matalib)

Wallahua’lam
Ustaz Azhar Idrus

GAMBAR HIASAN :TANGKAP PICTURES
KREDIT : AKUISLAM

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI