Kredit: Tangkap Pictures

Gila Kerja dan Workaholic adakah sama?

Ya. Gila kerja atau Workaholic adalah sama dimana sesuatu keadaan seseorang yang mementingkan pekerjaannya secara berlebihan dan mengabaikan aspek kehidupan yang lain. Perkara ini juga memberi kesan yang tidak baik kepada seseorang itu.
Dalam hal ini, mereka yang workaholic ini tujuannya untuk mengejar karier mereka dan menganggap hanya mereka sahaja yang boleh melakukan kerja tersebut dengan betul.

Sebaliknya ada juga orang yang dilabel sebagai kerja keras. Kerja keras adalah bekerja secara maksima terhadap pekerjaannya tetapi masih boleh menyeimbangkan masa dengan keluarga dan sosial.

Suami Sibuk Cari Duit Untuk Keluarga, Isteri Janganlah Over Nak Rasa Sepi Selalu

Punca Suami Gila Kerja

Rata-rata para suaminya adalah dari jenis gila kerja kerana terbeban dengan berbagai tugasan di pejabat.

Biasanya suami yang gila kerja ialah jenis yang mempunyai cita-cita, tanggungjawab dan komitmen yang tingg

IKLAN

Lebih-lebih lagi yang berjawatan ketua atau eksekutif di tempat kerjanya. Suami jenis ini banyak memikirkan masa depan dan tanggungjawab berat untuk memastikan kemajuan dan kepentingan syarikat yang diterajuinya.

Walaubagaimanapun, ada juga lelaki yang dilihat gila kerja kerana tekanan hidup. Mereka terpaksa melakukan kerja lebih masa untuk menambah pendapatan bagi menampung keperluan keluarga.

Faktor Isteri Tertekan

Kebiasaannya seorang isteri sudah pasti akan menyokong dan menerima suaminya walau apa sekalipun terutama melibatkan kerja. Tetapi jika merasa tertekan dengan suaminya mesti ada sebab kan?

IKLAN

Adakah isteri itu kurang mendapat perhatian atau layanan, rasa diabaikan atau keseorangan? Sifat seorang isteri, mereka sentiasa inginkan layanan dan perhatian walau sesibuk mana seorang suami itu. Jika ini tidak dapat ditunaikan oleh suami, pasti mereka ‘makan hati’ dan merana.

Perasaan sunyi, sepi itu bukanlah hanya datang dalam jangka masa sebulan atau dua bulan suami mereka jadi gila kerja sebaliknya bertahun dan mereka tidak dapat menahan lagi perasaan mereka itu.

Suami Sibuk Cari Duit Untuk Keluarga, Isteri Janganlah Over Nak Rasa Sepi Selalu

Bagaimana Untuk Isteri Hadapi

IKLAN

Kebanyakan isteri menjadi tertekan dan merasa tersisih dengan keadaan suami gila kerja. Tekanan itu menyebabkan mereka menjadi berjauh hati dan bersikap emosional terhadap suami. Kerana itu amat penting untuk para isteri bersikap sabar, tenang dan berlapang dada dalam menghadapi situasi itu.

Cuba dampingi suami jenis ini dengan memberikan kata semangat dan penghargaan. Nampakkan yang anda berbangga mempunyai suami yang kuat kerja dan kreatif berbanding suami yang pemalas dan asyik makan tidur sahaja di rumah.

Walaupun kita merasa bosan dan tertekan, cuba pujuk diri agar bertolak ansur ketika permintaan kita tidak dipenuhi. Jangan sekali-kali bersikap mendesak ketika meminta sesuatu apabila dilihat beliau tidak selesa atau melayani permintaan kita.

Jika memang gila kerja ini tidak dapat dielakkan, cuba fahami situasinya dan jadilah penolongnya secara fizikal. Tawarkan apa sahaja yang boleh anda bantu seperti tolong mengira dan menaip, tolong menyusun dan sebagainya.

 

SUMBER : APA KATA ORANG

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI