Apabila kita sudah bernikah sahaja dengan pasangan kita, secara automatik kita akan terus mendapat ibu bapa mentua. Taraf dan penghormatan kita terhadap ibu bapa mentua ini sama seperti ibu bapa kita sendiri. Ada tanggungjawab yang kita perlu laksanakan kepada mereka.

Namun, hari ini ramai mentua itu telah disalah anggap dan membawa kepada rasa kurang hormat terhadap mertua sedangkan mereka wajar di hormati seperti taraf menghormati ibu bapa sendiri. Mengapa? Teruskan membaca

Suami Wajib Asingkan Mentua Bila Bergaduh Dengan Isteri, Bukan Terus Asingkan

Suami hanya wajib mengasingkan isteri apabila berlaku perselisihan faham diantara ipar dan mentua saja

Bukan terus asingkan. Sebenarnya banyak manfaat drp mudhorat bila dekat dgn mentua. Bukan org lain pun, taraf ibu. Bukan semua mertu mcm cerita “ibu mentuaku”. Si isteri dpt belajar sedikit sebanyak perangai suaminya dan kegemaran suaminya drp ibu mentuanya.

Dan harus diingat, ibu kepada suami masih ditempat utama daripada isteri dalam tanggungjawab suami, sebagai kebajikan anak lelaki. Isteri ditempat kelima dlm turutan tanggungjawab suami dalam islam.

Ibu kandung
Bapa kandung
Ibu mertua
Bapa mertua
Isteri
Anak2

Namun isteri wajib meletakkan suaminya no.1 dlm kewajipan tanggungjawab dan kebajikannya.

Suami
Anak2
Ibu kandung
Bapa kandung
Ibu mertu
Bapa mertua

IKLAN

Bagi mentua yg keseorangan dan uzur, haram bg anak dan menantunya meninggalkannya demi kepentingan sendiri kerana hilang berkat ibu pada anaknya.

Redha Allah terletak pada redha ibu. Jika ibu mati, ibu mentualah seterusnya. Jika tiada masalah, tak usah asingkan terus. Jgn sombong menerima teguran atau sindiran mertua kerana dia menegur seperti menegur anaknya, bahkan anak sendiri lg teruk kena tegur, tp tak pernah meninggalkan ibunya. Dia ibu, berhak menegur jika ada salah.

Maka ulama berpendapat, jika teguran atau sindiran yang sengaja membawa perbalahan, maka barulah wajib suami mengasingkan isterinya. Kena teliti satu persatu. Bukan drastik. Tak semua mereka baru berkahwin punyai penuh ilmu rumah tangga. Maka ibu bapalah pendorong ilmu.

Suami Wajib Asingkan Mentua Bila Bergaduh Dengan Isteri, Bukan Terus Asingkan

Soalan : 
Adakah terlepas nafkah suami menyediakan tempat tinggal kepada isteri yg tinggal bersama mentua?

IKLAN

Jawapan :
Dengan teliti ulama menjawab dan dinaqalkan dalam satu kuliah. Pertama sekali kena tanya isteri, adakah dia selesa tinggal dirumah mertua dan tiada masalah dalam menjaga auratnya? Jika selesa maka terlepas nafkah tempat tinggal.

Jika isteri berbalah dengan ipar atau mertua, maka tidak terlepas nafkah tempat tinggal dan wajib diasingkan.

Dan apabila tinggal bersama mertua, beberapa perkara wajib diambil kira. Ada tandas yg suku utk isteri antara yg kena jaga. Ada ruang utk isteri membuka auratnya.

Setengah pendapat mengatakan aurat kaki dimaafkan jika ada ipar tinggal serumah. Maka, mereka yg dalam kepayahan menyediakan tempat tinggal yg melibatkan kewangan yg besar, mendapat manfaat daripada perkara2 yang disediakan hukum dengan syarat mentaati segala yg ditetapkan syarak.

 

IKLAN

 

 

 

 

 

 

 

Kredit : Muhammad naim sulaiman

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI