Kredit: Tangkap Pictures

Bercinta sudah lama tetapi masih tiada niat untuk bernikah atas alasan duit masih tidak cukup, diri masih belum bersedia dan pelbagai lagi alasan diberikan. Namun, bila sudah bersedia untuk berkahwin, pelbagai perasaan pula yang muncul secara tiba-tiba.

Antaranya takut pilihan yang dibuat tidak tepat, rasa bimbang yang berlebihan dan banyak lagi perasaan yang muncul. Jangan begitu. Itu sebenarnya hanya hasutan syaitan yang mahu memporak-perandakan masjid yang mahu dibina.

Tahukah anda bahawa sebenarnya banyak kelebihan bagi pasangan yang ingin melangsungkan perkahwinan. Berikut merupakan antara perkara gembira yang Allah janjikan buat orang yang akan berkahwin.

Tak Perlu Risau, Ini Antara Janji Allah Buat Mereka Yang Mahu Berkahwin
Kredit: Made By Lat
1. “Wanita-wanita yang keji adalah untuk lelaki yang keji dan lelaki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji (pula), dan wanita-wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula).”

– An Nuur, ayat 26

Jika mahu dapat jodoh yang baik, maka anda perlulah perbaiki diri. Jadilah lelaki yang soleh dan jadilah wanita yang solehah. Semoga Allah memberikan hanya yang baik buat kita.

2. “Dan kahwinkanlah orang-orang yang bersendirian di antara kamu dan orang-orang yang layak (berkahwin) dari hamba-hamba sahayamu yang lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah akan memampukan mereka dengan kurniaNya. Dan Allah Maha Luas (Pemberian-Nya) lagi Maha Mengetahui.”

– An Nuur, ayat 32

Sebahagian para pemuda ada yang merasa bingung dan bimbang untuk berkahwin. Salah satu sebabnya adalah kerana belum mempunyai pekerjaan. Dan yang telah mempunyai pekerjaan pun tetap ada perasaan bimbang juga. Sebahagian mereka tetap ragu nilai gajinya.

Dalam fikiran mereka, “apakah gaji ini cukup untuk berkeluarga dengan gaji sekian?” Ayat ini merupakan jawapan buat mereka yang ragu untuk melangkah ke jinjang pelamin kerana alasan ekonomi.

Yang perlu ditekankan kepada para pemuda dalam masalah ini adalah kesanggupan untuk memberi nafkah dan terus bekerja mencari nafkah demi memenuhi keperluan keluarga. Allah pasti akan tolong mereka yang menikah.

Allah Maha Adil, apabila tanggungjawab para pemuda bertambah dengan kewajiban memberi nafkah kepada isteri dan anak-anaknya, maka Allah akan memberi rezeki yang lebih.

Tidakkan kita melihat kenyataannya di masyarakat, banyak mereka yang semua miskin tidak mempunyai apa-apa ketika berkahwin, kemudian Allah memberinya rezeki yang berlimpah dan mencukupkan keperluannya?

IKLAN

Tak Perlu Risau, Ini Antara Janji Allah Buat Mereka Yang Mahu Berkahwin

3. “Ada tiga golongan manusia yang berhak Allah tolong mereka, iaitu seorang mujahid fi sabilillah, seorang hamba yang menebus dirinya supaya merdeka dan seorang yang menikah kerana ingin memeihara kehormatannya.”

– HR. Ahmad 2:51, Nasaiy, Tirmidzi, Ibnu Majah hadits no. 2518, dan Hakim 2:160

Sesiapa yang mahu berkahwin dengan niat untuk menjaga kesucian dirinya, maka berhak mendapatkan pertolongan dari Allah berdasarkan penegasan Rasulullah dalam hadits ini. Dan pertolongan Allah itu pasti datang.

4. “Dan di antara tanda-tanda kekuasaanNya ialah Dia menciptakan untukmu isteri dari jenismu seniri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya di antaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir.”

– Ar Ruum: 21

5. “Dan Tuhanmu berfirman: ‘ Berdoalah kepada-Ku, nescaya akan Kuperkenankan bagimu. Sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah-Ku akan masuk neraka Jahannam dalam keadaan hina dina.”

– Al Mu’min: 60

Ini juga merupakan janji Allah, bila kita berdoa kepada Allah nescaya akan diperkenankan-Nya. Termasuk di dalamnya ketika dia berdoa memohon diberikan pendamping hidup yang agamanya baik, cantik taat dan sebagainya.

Dalam berdoa, perhatikan adab dan sebab terkabulnya doa. Di antaranya adalah ikhlas, bersungguh-sungguh, merendahkan diri, menghadap kiblat, mengangkat kedua tangan dan lain-lain.

IKLAN

Manfaat lain dari berdoa bererti kita meyakini keberadaan Allah, mengakui bahawa Allah itu tempat meminta, mengakui bahawa Allah Maha Kaya dan mengakui bahawa Allah Maha Mendengar.

Tak Perlu Risau, Ini Antara Janji Allah Buat Mereka Yang Mahu Berkahwin
Kredit: Karma X Production
6. “Mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan solat.”
– Al Baqarah: 153

Mintalah pertolongn kepada Allah dengan sabar dan solat. Agar datang pertolongan Allah, maka kita juga harus bersabar sesuai dengan Sunnah Nabi dan terbebas dari bid’ah-bid’ah.

7. “Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan, sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan.”

– Alam Nasyrah: 5 – 6

Ini juga janji Allah. Mungkin terasa bagi kita jodoh yang dinanti tidak kunjung tiba. Segalanya terasa sukar.

Tetapi, kita harus bersangka baik kepada Allah dan yakinlah bahawa sesudah kesulitan itu akan ada kemudahan. Allah sendiri mengeaskan dua kali dalam surah ALah Nasyrah.

8. “Hai orang-orang yang beriman jika kamu menolong (agama) Allah, nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu.”

– Muhammad: 7

Agar Allah menolong kita, maka kita tolong agama Allah. Baik dengan berinfak dijalan-Nya, membantu penyebaran dakwah Islam dengan penyebaran buletin atau buku-buku Islam, membantu penyelenggaraan pengajian dan sebagainya.

IKLAN

Dengan itu, semoga Allah menolong kita.

Tak Perlu Risau, Ini Antara Janji Allah Buat Mereka Yang Mahu Berkahwin
Kredit: Pinterest

9. “Sesungguhnya Allah pasti menolong orang yang menolong (agama)-Nya. Sesungguhnya Allah benar-benar Maha Kuat lagi Maha Perkasa.”

– Al Hajj: 40

10. “Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu amat dekat.”

– Al Baqarah: 214

Itulah janji Allah dan Allah pasti tidak akan melanggar janjinya.

Jika Allah tidak mengabulkan doa kita, tentu ada hikmah dan kasih sayang Allah yang lebih besar buat kita. Kita harus bersangka baik kepada Allh.

Jadi, kenapa ragu-ragu dengan janji Allah.

Sumber: aku Islam

 

 

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI