Bahan-bahan pun cuma yang asas jadi dapatlah berjimat sementara menunggu tamatnya waktu darurat yang melanda.
Dan yang paling best, bukan telur hancur seperti resipi lain, sebaliknya telur kuning dibiarkan kekal dalam sampul bersama adunan sambal kering. Bila nak makan, baru pecahkan di atas nasi. Nikmat apa lagi yang engkau dustakan.
TELUR SAMBAL CILI KERING
Ini menu kander tengah hari ni. Layan makan dengan nasik putih je.
Telur sambal cili kering. Perah limau, daun bawang, bawang goreng. Lepas tu renjis kicap kat nasik. Telur kuning cair²…
Ya Allah sedappp…
Ads
Nah resepi, share ramai² ye supaye orang lain pun boleh masak bawak bekal! Penat masak ni
Mula-mula goreng cili kering sehingga sedikit garing. Nak rebus dulu pun boleh tapi kalau tak rebus pun boleh. Basuh dan bilas dan terus goreng pun tak ada masalah tapi keringkan dahulu, kalau tak nanti minyak meletup depan muka.
Lepas tu terus goreng ikan bilis dan bawang putih sehingga garing.
Ni garing. Bukan hangus…
Ads
Bila ikan bilis dah siap digoreng. Masukkan semua bahan goreng tadi ke dalam lesung batu dan tumbuk.
Tumbuk kasar dan jangan halus sangat.
Tumis sesudu sos tiram. Kalau tiada pun tak apa.
Ads
Selepas itu masukkan balik bahan yang ditumbuk tu, masukkan garam dan gula ikut kesesuaian. Sebab kander gula cili kering yang menggerutu, pedas maut. Jadi lebihkan gula sikit.
Masukkan tiga biji telur. Bila dah masukkan, telur akan mula memasak, jadi kaiskan yang putih kerana mahu bahagian kuning separuh cair. Hehe…termiss gambar masukkan telur. Ni gambar selepas 3-4minit.
Tarik perlahan-lahan putih telur yang sudah masak. Hehe hati-hati jaga kuning tu macam jaga baby tau! Pecah dia, ceraaahhh masa depannn
Akhir sekali bila kuning telur sudah mencapai tahap piawaian, angkat dan letak atas telur putih yang di angkat awal tadi.
Kalau ke Pantai Timur, ikan celup tepung memang akan menjadi santapan wajib kan, pastinya lokasi tepi pantai menjadi tumpuan. Namun sukarnya nak dapatkan hasil gorengan beserta kerak halus bila buat sendiri.
Namun kalau korang ikut resipi yang dikongsikan Rosmawati UKSB ini, pasti puas hati. Tengok sahaja hasil yang dikongsikan. Siap dengan resipi membuat kuah colek. Resipi ini boleh dibuat untuk gorengan hasil lautan atau pisang goreng. Rahsianya, gunakan kuning telur dan air ais agar kerangupan tahan lama.
Bahan :
Tepung beras
Telur (ibu ambik yang kuning je untuk keranggupan tahan lama) yang putih ranggup cuma tak lama. Tapi biasa tak lama beetahan zasss licin..hahahah
Serbuk kunyit
Kapur sireh
Bancuh dengan air ais (Kalau ada ketulan ais lagi cantik serbuknya nanti) Tapi air ais ok dah
Kuah colek Ganu
Bahan :
Asam jawa + air
Nisan@gulamelaka
Gula pasir
Cili boh (cili kering blend)
Cara :
1. Masuk semua sekali gus menggunakan api perlahan.
2. Reneh biar sedikit pekat. Rasakan tahap kemanisan dan kemasaman dan tambah ikut selera.
3. Kuah colek ini boleh bertahan selama berbulan-bulan jika disimpan dalam peti sejuk.
*gula kena taruk dua-dua jenis..manis gula melaka@nisan tak sama dengan manis gula putih. Masukkan dua-dua jenis baru sedap.
Penggunaan botol dalam idea memberi cenderahati tampak eksklusif dan ringkas. Tak perlu nak hias berlebihan dan hanya mengikut tema yang anda inginkan.
Bahan-Bahan:
• Kain renda
• Kain organza
• Botol
• kacang hijau
• Tag nama
• Tali guni berwarna putih
• Gunting
Langkah-Langkah:
1. Potong kain renda membentuk segi empat mengikut ukuran yang sesuai untuk penutup botol.
2. Selepas itu potong tali guni secukupnya.
3. Isi kacang hijau ke dalam botol sehingga penuh.
4. Selepas menutup botol, ambil kain renda dan lapik ke atas kain organza yang turut dipotong saiz yang sama.
5. Akhir sekali, ambil tali kemudian ikat dengan kemas pada penutup.
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Wow gabungan tiga elemen yang cukup menggiurkan. Resipi Kek Marble Red Velvet Cheese ini membuahkan hasil yang cukup lembut, gebu dan paling penting kurang manis.
Bahan A
3/4 cwn marjerin
120-130 g cream cheese
Bahan B
1 cwn gula kastor
1 sb minyak
Esen vanila
Bahan C
4 biji telur gred B
Bahan D
1 1/2 cwn tepung naik sendiri
(kalau tiada, boleh letak tepung gandum + 1sk baking powder)
Paste red velvet
½ sb red velvet emulco + ½ sb serbuk koko + ½ sb air panas
Cara :
1.Putar kelajuan tinggi bahan A sehingga sebati lebih kurang dalam dua hingga tiga minit.
2.Selepas itu masukkan bahan B dan putar sehingga pucat, lebih kurang dalam lima hingga enam minit.
3.Masukkan pula bahan C satu persatu. Putar sampai sebati kemudian masukkan lagi sebiji sehinga habis.
4.Masukkan bahan D sedikit demi sedikit dan puta dengan kelajuan perlahan.
5.Bahagikan kepada dua adunan.
6.Satu adunan masukkan pes red velvet dan satu lagi biarkan perasa asal. Masukkan ke dalam loyang berselang seli atau bertompok-tompok. Gunakan loyang 8X8.
7.Bakar pada suhu 160 darjah selsius menggunakan api atas bawah selama 45 minit. 15 minit terakhir, letak di rak bahagian bawah.