Bahan-bahan pun cuma yang asas jadi dapatlah berjimat sementara menunggu tamatnya waktu darurat yang melanda.
Dan yang paling best, bukan telur hancur seperti resipi lain, sebaliknya telur kuning dibiarkan kekal dalam sampul bersama adunan sambal kering. Bila nak makan, baru pecahkan di atas nasi. Nikmat apa lagi yang engkau dustakan.
TELUR SAMBAL CILI KERING
Ini menu kander tengah hari ni. Layan makan dengan nasik putih je.
Telur sambal cili kering. Perah limau, daun bawang, bawang goreng. Lepas tu renjis kicap kat nasik. Telur kuning cair²…
Ya Allah sedappp…
Ads
Nah resepi, share ramai² ye supaye orang lain pun boleh masak bawak bekal! Penat masak ni
Mula-mula goreng cili kering sehingga sedikit garing. Nak rebus dulu pun boleh tapi kalau tak rebus pun boleh. Basuh dan bilas dan terus goreng pun tak ada masalah tapi keringkan dahulu, kalau tak nanti minyak meletup depan muka.
Lepas tu terus goreng ikan bilis dan bawang putih sehingga garing.
Ni garing. Bukan hangus…
Ads
Bila ikan bilis dah siap digoreng. Masukkan semua bahan goreng tadi ke dalam lesung batu dan tumbuk.
Tumbuk kasar dan jangan halus sangat.
Tumis sesudu sos tiram. Kalau tiada pun tak apa.
Ads
Selepas itu masukkan balik bahan yang ditumbuk tu, masukkan garam dan gula ikut kesesuaian. Sebab kander gula cili kering yang menggerutu, pedas maut. Jadi lebihkan gula sikit.
Masukkan tiga biji telur. Bila dah masukkan, telur akan mula memasak, jadi kaiskan yang putih kerana mahu bahagian kuning separuh cair. Hehe…termiss gambar masukkan telur. Ni gambar selepas 3-4minit.
Tarik perlahan-lahan putih telur yang sudah masak. Hehe hati-hati jaga kuning tu macam jaga baby tau! Pecah dia, ceraaahhh masa depannn
Akhir sekali bila kuning telur sudah mencapai tahap piawaian, angkat dan letak atas telur putih yang di angkat awal tadi.
Majlis merisik berlangsung sudah, kini tiba untuk majlis bertunang. Bagi menyediakan barang hantaran untuk majlis bertunang janganlah terlalu mahal. Pilihan untuk barang-barang untuk bertunang kebiasaannya lebih ringkas.
Mengikut adat Melayu, barang hantaran tunang hendaklah diberi mengikut bilangan ganjil dan barang daripada pihak perempuan hendaklah lebih sikit daripada pihak lelaki. Misalnya 5-7, 7-9 dan 9-11. Tetapi untuk majlis pertunangan, biasanya orang akan memilih bilangan 5-7 (lelaki 5 dulang, perempuan 7 dulang).
Antara barang hantaran yang biasa dan sesuai dijadikan hantaran pertunangan bagi pihak perempuan:
1.Sirih junjung
pic-pinterest
2.Baju Melayu / baju kemeja / t-shirt
pic-pinterest
3.Tali pinggang dan wallet (pilih yang dijual satu set – siap dengan kotaknya sekali)
4.Kain songket
5.Sejadah
pic-pinterest
6.Tuala
7.Kuih-muih / pulut kuning / halwa / bahulu / puding dsb
8.Coklat atau manisan lain
9.Kek
10.Potpourri
11.Buah-buahan
Di bawah ini pula senarai barang hantaran bagi pihak lelaki:
1.Cincin bertunang (biasanya cincin belah rotan)
pic-pinterest
2.Tepak sirih
3.Kain sepersalinan (atau baju yang telah siap dijahit)
4.Telekung sembahyang
Baju kerja suami banyak warna putih, bila terkena kesan karat akan jadi kekuningan, sehingga boleh menyebabkan baju terus kelihatan bertompok dan buruk. Jangan terus dibuang, cuba lima cara ini untuk hilangkan kesan karat itu.
Cara 1:
Taburkan garam pada bahagian yang terkena karat dan percikkan cuka pada bahagian pakaian yang terkena karat.
Biarkan seketika dan kemudian basuh seperti biasa dengan sabun basuh
.
Cara 2:
Gosok isi limau nipis pada bahagian yang terkena karat dan kemudian rendam pakaian itu dalam air garam.
Biarkan seketika dan kemudian basuh seperti biasa dengan sabun basuh
Cara 3:
Sapukan sabun mandi pada bahagian yang terkena karat hingga menutupi kawasan yang berkarat sepenuhnya.
Biarkan seketika dan kemudian basuh seperti biasa dengan sabun basuh
Cara 4:
Sental buah belimbing buluh masak pada bahagian pakaian yang terkena karat.
Biarkan seketika dan kemudian basuh seperti biasa dengan sabun basuh.
Cara 5 :
Taburkan sedikit bedak pada bahagian yang kena karat.
Biar beberapa minit dan cuci dengan sabun.
Kalau diikutkan kuih ini mempunyai banyak nama, Kuih Ku, Angku atau Peria namun bahan-bahannya sama. Apa yang membezakan hanya rupa bentuk, kuih peria berbentuk peria manakala kuih angku berbentuk kura-kura.
“Kuih Ku /Angku / Peria
Kuih paling senang nk buat untuk minum petang. Kalau diikutkan kuih peria bentuk ulam peria, kuih angku bentuk kura kura. Tapi saya pilih buat bentuk bulat2 je, sebab itu je yg senang. Resepi saya ambil dari group ni juga. Terima kasih ya.
Zurina Zulkefli, Melaka.”
Cara :
2 cawan tepung pulut
1 cawan tepung gandum
1 cubit garam
1 kotak santan
1/2 air suam
Adun hingga sebati
Untuk dapatkan doh yang ideal, uli doh hingga tidak melekat pada tangan dan tiada lebihan tepung. Bahagikan doh kepada tiga.
Titikkan cecair perwarna.
Pes kacang merah boleh dibeli di kedai bakeri. Selain inti kacang merah, boleh gunakan kacang hijau tumbuk, peanut butter dan kelapa.
Bulatkan dahulu sebelum dijadikan kuih. Tujuannya untuk dapat bentuk yang sama.
Kuih Peria acuan suka hati di atas lapisan plastik. Saya gunakan lidi sate.
Sapukan minyak di atas kuih dan kukus selama 10 minit. (Dalam gambar tak sapu minyak lagi, terlupa)
Kukus dan tutup dengan kain bagi mengelakkan air didihan terjatuh ke atas kuih.