Untitled design - 2020-04-01T154321.935

Gara-Gara Kongsi Tip Agar Para Isteri Tiru Suara Doraemon bagi memujuk pasangan demi kebahagian rumah tangga dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), saranan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) dikritik.

Selain dijadikan bahan lucu, rata-rata turut menyifatkan perkongsian tersebut tidak sensitif terhadap golongan wanita.

Susulan itu, Jabatan Pembangunan Wanita tampil membuat permohonan maaf.

Tip Untuk Isteri ‘Tiru Suara Doraemon’ & ‘Bersolek Di Rumah’ Semasa PKP Dikritik, JPW Mohon Maaf

Tip Untuk Isteri ‘Tiru Suara Doraemon’ & ‘Bersolek Di Rumah’ Semasa PKP Dikritik, JPW Mohon Maaf

IKLAN

Ketua Pengarahnya, Datuk Saidatu Akhma Hassan berkata, pihaknya mengambil maklum respons banyak pihak berhubung beberapa tip untuk wanita yang dipromosikan dalam tempoh PKP menerusi poster-poster yang disiarkan di media sosial jabatan itu.

“Pendekatan yang digunakan adalah untuk berkongsi kaedah dan amalan untuk mengekalkan hubungan yang positif dalam keluarga dan ketika menjalani fasa bekerja dari rumah.

IKLAN

“Pihak kami memohon maaf sekiranya beberapa tip yang dikongsikan tidak bersesuaian dan menyentuh sensitiviti golongan tertentu serta akan lebih berhati-hati pada masa akan datang,” katanya dalam satu kenyataan.

Saidatu menjelaskan bahawa hebahan tip harian dan mesej positif dalam media sosial dengan kempen #wanitacegahcovid19 merangkumi pelbagai tema dengan matlamat untuk berkongsi maklumat kepada golongan wanita.

IKLAN

KPWKM menerusi satu hebahan di media sosial rasminya untuk mengelakkan pergaduhan suami isteri di rumah, antara lain mencadangkan isteri supaya tidak berleter.

“Jika melihat pasangan melakukan sesuatu yang bercanggah dengan kehendak kita, elakkan dari berleter – gunakan perkataan humorous seperti ‘cara sidai baju macam ni lah sayangku’ (tiru nada Doraemon dan diikuti dengan gelak manja),” menurut hebahan tersebut.

Hebahan lain turut menggesa wanita yang terpaksa bekerja dari rumah supaya berhias seperti hendak ke pejabat termasuk mengenakan solekan.

Kredit: mstar

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI