Setiap pasangan suami isteri pasti mengimpikan keluarga bahagia, anak yang bijak dan mendengar kata, hubungan kekeluargaan yang kukuh serta disemai dengan sifat saling memahami dan sayang-menyayangi antara satu sama lain.

Perkahwinan adalah proses mengatur kehidupan supaya anak-anak menjadi generasi pelapis yang beriman dan kuat jati dirinya. Malah perkahwinan juga adalah medan yang menuntut kesediaan pasangan untuk bekerjasama dan saling bertolak-ansur dalam membina kehidupan yang bahagia.

Tugas Bila Dah Jadi Ayah,  Bukanlah Sekadar Menyara Keluarga

Selalunya apabila memperkatakan keharmonian rumah tangga, terutama urusan harian keluarga, tanggungjawab seolah-olah terarah kepada wanita. Namun sebenarnya lelaki yang bertindak sebagai suami dan bapa turut memainkan peranan besar dalam kehidupan berumah tangga.

Menurut perunding motivasi keibubapaan Zaid Mohamad, bapa hari ini bukan hanya bertanggungjawab dalam memberi makanan, pakaian dan kediaman semata-mata kepada ahli keluarga.

“Dalam keluarga, nilai pelindung perlu ada pada suami. Bapa bukan sekadar menyara keluarga dan berperanan melindungi isteri, malah bapa jugalah memberi kebahagiaan dan kedamaian keluarga.

“Peranan ini perlu diperkasakan untuk membebaskan masyarakat daripada gejala tidak sihat dan maksiat. Jika suami melihat isterinya sebagai sumber amanah, dia harus melaksanakan amanah itu kerana segala kelakuan dan sikap akan dipersoalkan Allah SWT di akhirat kelak.

Tugas Bila Dah Jadi Ayah,  Bukanlah Sekadar Menyara Keluarga

Bahagiakan isteri dan keluarga

Apabila isteri bahagia kerana suaminya bertanggungjawab, dia akan menjadi ibu yang baik kepada zuriat. Hasilnya anak akan membesar dengan mendapat cukup kasih sayang, tunjuk ajar serta bakal menjadi cerdik dan cemerlang.

Lantas lahirlah generasi pelapis yang ceria dan bahagia serta menjadi anugerah paling berharga kepada keluarga dan negara.

IKLAN

“Namun kajian kini menunjukkan ramai anak yang terjebak dengan pelbagai kegiatan kurang sihat antaranya amalan merokok dan salah guna dadah.

“Penghuni di pusat Serenti juga semakin ramai. Ramai anak muda yang terjebak dengan jenayah juvana, tidak kurang juga terbabit dengan wabak penyakit AIDS atau HIV.

“Gejala lumba haram baik di bandar mahupun di luar bandar juga semakin berleluasa dan membimbangkan kerana ia meruntuhkan akhlak dan moral anak muda,” ujarnya.

Kajian ahli psikologi Barat mendapati, corak pergaulan antara ibu bapa dengan anak memainkan peranan penting dalam penentuan corak hidup mereka.

“Remaja yang menghadapi masalah juvana didapati mempunyai ibu bapa yang gagal membentuk nilai murni, tidak tetap dalam memberi tunjuk ajar dan terlalu garang sewaktu menghukum kesalahan anak.

“Secara semula jadi, naluri seorang ibu itu penuh dengan kasih sayang dan kelembutan menjadi rujukan serta mempunyai hubungan yang baik dengan anak.

IKLAN

Menurutnya, golongan bapa sering dilihat sebagai kurang arif bergaul dan membabitkan diri dengan kegiatan anak.

“Sepatutnya bapa mewujudkan suasana mesra dengan anak sejak kecil, bertanya khabar dan perkembangan anak supaya ruang perhubungan sentiasa terbuka dan si anak tidak teragak-agak meluahkan segala masalah.

“Jika bapa bengis dan kurang berhubung dengan anak, anak akan semakin menjauhkan diri. Jadi tidak hairanlah jika kita dapati si anak melakukan perkara kurang menyenangkan untuk menarik perhatian ibu bapa.”

Berikan kasih sayang kepada anak

Aktiviti riadah bersama anak secara santai antara langkah bagi mengeratkan pertalian antara ibu bapa dengan anak.

Zaid berkata, ibu mahupun bapa juga digalakkan selalu mencium anak selain memeluk mereka sebagai cara merapat dan menambah kasih sayang serta mengeratkan hubungan.

IKLAN

“Bapa juga harus berilmu dan berwibawa dalam mendidik anak. Nilai agama harus diterapkan dalam sesebuah rumah tangga kerana masalah remaja hari ini banyak berpunca daripada masalah akhlaknya.

“Sajian media elektronik kini menjadi santapan utama remaja. Ini diburukkan dengan kawalan minimum atau tiada kawalan langsung daripada ibu bapa,” ujarnya.

Menurutnya, terdapat banyak cara si bapa boleh terbabit secara langsung dan positif dalam proses membesarkan anak terutama ketika mereka kecil.

Kebanyakan budaya dan cara hidup di Asia meletakkan peranan bapa sebagai seorang ketua keluarga yang jarang terbabit dalam urusan harian rumah tangga termasuk membesarkan anak.

“Tetapi, kini sudah banyak berubah dan ramai bapa moden mahu terbabit secara langsung dan aktif dalam membesarkan anak.

“Banyak faedahnya jika bapa terbabit secara langsung, antaranya ia meringankan beban dan tekanan si ibu. Ini memang bagus kerana ibu yang tertekan amat tidak baik kepada keluarga,” katanya.

Kajian menunjukkan anak yang bapanya terbabit secara langsung sepanjang proses pembesarannya akan menjadi jauh lebih pintar daripada anak yang tidak mendapat peluang sebegitu.

“Anak itu juga biasanya mendapat markah lebih tinggi berbanding pelajar lain dan mereka lebih berjaya dalam karier masing-masing.

“Selain itu, mereka lebih mudah berkawan dan menangani masalah sosial dengan lebih baik. Ini kerana si bapa secara tidak langsung mengajar anak menjadi seorang yang lebih prihatin, yakin, mampu mengawal diri, seimbang secara psikologi dan mempunyai kemahiran bersosial.”

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI