Suami isteri adalah dua insan yang saling memerlukan antara satu sama lain. Jika tiada persefahaman antara suami dan isteri, maka rosaklah sesebuah hubungan rumah tangga itu.

Suami isteri adalah pembentuk keluarga hingga lahirnya zuriat untuk dibentuk dan dikawal. Dengar penjelasan ustaz ebit lew ini.

______________________________________________________________________

Sepasang suami isteri asyik bergaduh. Saling mencintai. Tapi bergaduh sampai kadang-kadang jadi macam musuh. Hairankan kenapa jadi begini.

IKLAN

Sepatutnya lagi cinta dan sayang kita rasa tidak ingin menyakitkan hati orang yang disayangi. Tapi hati jadi tak tenang. Cinta bertukar marah dan lebih teruk benci.

Ukuran Utama Bahagia Dalam Rumah Tangga Adalah Bila Suami Isteri Solat

IKLAN

Bila berjauhan mulai rindu kembali. Soalan pertama bila orang jadi begini ialah mereka solat atau tidak. Meninggalkan dan mencuaikan solat membuat kita terjauh dari rahmat Allah.

Dengan rahmat Allah kita dikurniakan kasih sayang. Dengan rahmat Allah kita sibuk menunaikan hak. Dengan rahmat Allah kita melihat dan mencari baik pasangan.

IKLAN

Dia mula jaga solat. Semuanya berubah. Terima kaseh Allah atas segala nikmatnya.ya Allah kaulah segala-galanya.

Seorang wanita tanya saya dia ada 2 pilihan lelaki. Mana yang patut dipilih. Jawab saya yang jaga solat awal waktu berjemaah. Dia jaga solat Allah pasti jaga dirinya. Solat tanda seorang hamba Allah.

Kata Saidina Umar seseorang yang jaga solat dia akan jaga perintah Allah yang lain. Seseorang cuaikan solat dia akan cuaikan perintah Allah yang lain. Betapa nilainya perintah Allah dan sunnah Nabi saw.