Tahukah anda, sebenarnya rumah tangga yang berkat dan bahagia bermula daripada urusan sebelum pernikahan lagi.

Contohnya urusan di antara kedua-dua bakal pengantin, urusan membeli barang-barang hantaran, urusan dengan pihak masjid, urusan kenduri dan segala urusan yang dilakukan sebelum majlis berlangsung. Ini semua dinilai oleh Allah SWT serta memberi kesan kepada rumah tangga yang bakal dibina.

Urusan Rumah Tangga Bukan Kerja Seorang, Perlu Lakukan Bersama

#1. Beri kerjasama

Para suami, walaupun anda mungkin beruntung kerana dikurniakan oleh Allah isteri yang bertanggungjawab, rajin dan baik hati. Itu tidak beerti anda boleh lepaskan semua kerja rumah dan urusan rumahtangga kepada sang isteri.

#2. Ambil tahu perihal rumah tangga

IKLAN

Para suami, anda perlu mahir menguruskan dan melakukan kerja-kerja rumah. Paling tidak, pandai basuh dan sidai baju sendiri diluar rumah. Pandai gosok baju sendiri dan pandai buang sampah. Lebih elok lagi selalu basuh pinggan selepas makan dan sapu sampah.

#3. Suami pandai masak, Bonus

Para suami, anda juga perlu pandai memasak. Bukan nak suruh memasak seperti chef hotel dan restoran mamak. Memadailah pandai memasak sekadar untuk makan sendiri dan keluarga. Paling tidak, pandai masak nasi dan satu dua jenis lauk sudah memadai dan amat berharga.

IKLAN

Urusan Rumah Tangga Bukan Kerja Seorang, Perlu Lakukan Bersama

#4. Ringan tangan

Para suami, anda juga perlu ringan tangan menjaga anak-anak, uruskan hal anak anak, tidurkan anak-anak. Paling tidak, pandai bancuh susu untuk anak-anak dan pandai tukar lampin anak-anak.

IKLAN

#5. Mendidik dengan betul

Para suami, anda sebagai bapa wajib mendidik anak-anak sendiri. Ajar anak-anak dengan ilmu aqidah, ilmu fardu ain dan akhlak peribadi. Paling tidak pandai ajar anak sendiri mengaji.

#6. Kerja rumah bukan kerja isteri seorang

Para suami, anda perlu ingat. Isteri anda bukan lah orang gaji, isteri anda bukanlah kuli, isteri anda bukanlah robot mahupun mesin keluli, isteri anda bukanlah kemudi rumah tangga dan keluarga anda sendiri.

 

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI