“Dah setahun aku cuba tapi belum rezeki nak dapat anak. Risau jugak”. Normal kah? Atau ini tanda aku tak subur? Persoalan ini sering menjadi tanda tanya buat wanita. Tapi apakah sebenarnya puncanya?

Jangan risau. Kami akan kongsikan 8 Tanda Tidak Subur Bagi Wanita (secara saintifik) untuk anda.

1. Haid terlalu banyak
Kalau anda perasan haid anda terlalu banyak dan heavy. Itu juga salah satu tanda anda tidak subur. Ia dipanggil ‘Menorrhagia’.

Punca penyakit ini adalah dari ubat-ubatan, IUD, komplikasi kehamilan dan hormon yang tidak seimbang.

2. Haid tak tetap
Mengikut kajian 30-40% wanita yang alami masalah haid tidak tetap memang alami masalah kesuburan.

Jika haid anda lewat 3-4 hari. Itu perkara biasa. Tapi jika haid anda sekejap datang sekejap tak. Itu tandanya anda tak mengalami ovulasi. Jika langsung tiada period. Wajib rujuk pada pakar.

3. Haid Yang Terlalu Menyakitkan
Kalau anda rasa ‘cramp’ atau sakit mengganggu anda buat kerja itu biasa. Yang dirisaukan ialah sakit sampai berguling-guling. Dikhuatiri berpunca dari penyakit Endometriosis.

Antara tanda lain Endometriosis ialah sakit ketika melakukan hubungan seks, sakit pada dubur, atau pendarahan pada air kencing dan najis.

4. Banyak Sangat Jerawat
Perubahan ketara pada kulit awak menunjukkan perubahan pada paras hormon dalam badan.

IKLAN

5. Lebihan Bulu Badan
Bila anda terlebih ‘hormon lelaki’. Biasanya anda akan ada masalah tumbuhnya bulu-bulu badan dan wajah yang berlebihan. Itu juga tanda PCOS atau hormon tidak seimbang.

PCOS ialah (Polysystic Ovarian Syndrom) iaitu terlebih hormon androgen atau ‘hormon lelaki’. PCOS akan ganggu kitaran haid awak dan proses ovulasi.

6. Rambut Gugur
Kualiti rambut juga boleh tunjukkan tahap kesihatan awak. Masalah rambut gugur ada banyak sebab. Antaranya stress, kurang tidur, anemia, tiriod dan hormon tidak seimbang.

7. Tersiksa Dengan Hubungan Seks 
Anda sedar tak. Kurangnya nafsu dalam hubungan seks juga antara tanda anda tidak subur. Bagi pengidap endometriosis.

Hubungan seks adalah menyakitkan. Seks adalah perkara penting dalam hubungan suami isteri dan dalam usaha untuk mendapatkan zuriat. Jadi jangan ambil mudah ya.

IKLAN

8. Berat Badan Naik Mendadak
Jika berat badan anda naik secara tiba-tiba. Cuba check balik diet harian. Kalau semuanya ok. Mungkin ianya kesan tindak balas tubuh awak terhadap insulin.

Jika anda mengalami PCOS tubuh anda akan automatik rentan terhadap insulin. Menyebabkan awak susah untuk turunkan berat badan.

 

 

 

IKLAN

 

 

 

 

 

 

Sumber : tengku wdec

 

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI