Suatu ketika, pasangan anda merenungi kenangan lama tentang bekas kekasihnya. Dia merindui; mungkin tidak pada orang itu, tetapi pada kenangan yang telah diciptakan. Jangan cepat dibakar cemburu, ya. Cuba fikirkan seluasnya, dia bukannya berniat untuk kembali ke masa lalu. Rindu itu manusiawi. Bukti yang jelas bahawa manusia mempunyai hati dan perasaan. Dia hanya merindui, itu sahaja.

Apapun, adakah anda mendapati tanda-tanda berikut dalam pasangan anda?

Yang Pertama Tidak Semestinya Yang Terbaik, Tapi Dialah Yang Paling Terkesan Di Hati

1. Mengulas kenangan lampau

Anda sekadar hanya berbual dengan pasangan, kemudian terjadi sesuatu perkara yang serupa dengan apa yang telah dilakukan dengan bekas kekasih atau keunikan dari kebiasaan oleh bekas kekasih. Sememangnya, jika bayangan bekas kekasih itu berlaku di dalam fikirannya. Jangan marah. Dia hanya teringat kenangan lalu, bukan mahu kembali ke masa lalu.

2. Lawati tempat kenangan

Mungkin bekas kekasihnya seorang yang memainkan peranan besar dalam hidupnya. Sudah tentu banyak kisah yang mustahil segera hilang dalam ingatannya. Adakalanya, dia teringat perjuangan mereka sehingga pasangan anda menjadi seorang yang sangat berjaya hari ini. Dia hanya teringat usahanya, bagaimana dia mengatasi liku kehidupannya dahulu. Lagipun, anda adalah seorang mengecapi hasilnya ketika ini. Jadi, jangan terlalu dalam cemburu ya.

IKLAN

3. Muatnaik status mengenai bekas kekasih

Anda terlihat status atau muatnaik di laman media sosial yang menjurus kepada ‘Rindu (bekas kekasih)’. Ia benar-benar membuat anda gelabah, kerana dia seolah-olah tidak menghargai kewujudan anda sebagai pasangannya. Walau bagaimanapun, masa lalu beliau adalah sebahagian daripada jalan kehidupannya juga, betul? Selagi perbuatan itu masih dapat toleransi, dia tidak menunjukkan tanda-tanda mahu kembali kepada bekas kekasihnya, dan terutama jika pasangan anda sebenarnya merupakan yang cenderung mengekspresikan diri. Banyakkan bersabar, gais!

Yang Pertama Tidak Semestinya Yang Terbaik, Tapi Dialah Yang Paling Terkesan Di Hati

4. Semak imbas akaun media sosial bekas kekasih pasangan

Wow, di sini, seolah-olah anda mula panas hati. Tetapi jangan membabi-buta marah dengan serta-merta. Hubungan pasca perpecahan merentas jarak yang ketara. Mereka yang biasanya berkomunikasi dengan kuat, kemudian putus hubungan antara satu sama lain. Dia juga tidak mungkin menghubungi bekas kekasih itu dengan hanya rindu yang beralasan. Akibatnya, dia hanya boleh ‘stalking‘ akaun media sosial bekas kekasihnya itu.

IKLAN

5. Bertanya khabar bekas kekasih

Seseorang memberitahu anda bahawa pasangan anda telah mendengar meminta maklumat tentang bekas kekasihnya kepada rakan-rakan. Sama ada kerana dia ingin mengetahui berita tentang seseorang yang mungkin bersungguh-sungguh dalam hidupnya dan merasakan dipanggil membalas jasa, atau sememangnya sekadar ingin tahu. Jangan merungut sahaja. Cubalah telusuri kronologi kehidupannya, mungkin pasangan anda dirintis ketika bekas kekasihnya bersedia berkorban dan jatuh-bangun bersama dengannya, Berjiwa besarlah.

6. Bertemu bekas kekasih

Ini cukup untuk anda perlu mengambil tindakan tambahan. Rindu-serindunya dengan bekas kekasih, pasangan anda tidak sepatutnya bertemu dengan bekas kekasih hanya kerana alasan rindu. Di dalam kehidupannya sekarang wujud diri anda, bukan bekas kekasih. Walaupun rindu itu ubatnya adalah pertemuan, tetapi bukan untuk bekas kekasihnya itu. Tetaplah bijak semasa anda mendengar latar belakang dari melakukan tindakan yang terdesak, ya. Mungkin pasangan anda mempunyai pertimbangan lain, yang sebenarnya membuat anda salah faham.

IKLAN

Yang Pertama Tidak Semestinya Yang Terbaik, Tapi Dialah Yang Paling Terkesan Di Hati

7. Hubungi bekas kekasih

Nombor telefon bekas kekasih yang pernah dikasihi pada masa lalu mungkin masih tersimpan dengan rapi di dalam peranti pasangan anda. Mungkin mereka adalah alumni sekolah bergabung dalam satu kumpulan bual, atau rakan sekerja yang mempunyai tugas yang berbeza. Dan, satu ayat yang mudah seperti ‘Apa khabar?’ seolah-olah mempunyai makna, ya? Terutamanya untuk anda. Bersabarlah, anggap sahaja dia sudah lama tidak bertegur sapa dengan seorang ‘sahabat lama’. Selagi perbualan mereka masih wajar.

 

Sumber : Aliffchannel

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI