2 jenis amalan yang membantu ibu tidak gemuk selepas bersalin.

2 Amalan Yang Buat Ibu Muda Tak  Akan Gemuk-Gemuk Macam Baru Kahwin Dulu

1. Elakkan banyak minum air kosong dengan kuantiti melampau.

– Kandungan air dalam badan meningkat secara mendadak masa hamil. Oleh itu, amalan minum air kosong terlalu banyak akan menyebabkan badan menyimpan lebih air.

– sepatutnya, ibu-ibu amalkan air herba yang membantu mengeluarkan lebihan air dari dalam badan dan dalam masa yang sama membantu meningkatkan susu badan.

IKLAN

– Contohnya AKAR HERBANIKA. Siapa pernah minum akar herbanika dalam pantang akan melalui situasi sebegini:

Minum 1 mug. Setengah jam kemudian bila buang air terlalu banyak urin yang dikeluarkan. Urin yang bewarna kuning lama-kelamaan menjadi jernih. Ini adalah kerana herba-herba yang terkandung dalam akar hernanika ni memang bertujuan mengnyah lebihan air yang terkumpul ketika hamil.

Meskipun begitu, amalan akar yang berterusan ketika pantang membantu membanyakkan susu yang pekat dan berkualiti.

IKLAN

– berbanding pesakit-pesakit saya yang pernah amalkan air kosong 2-3 liter sehari. Benar, kandungan air dalam tubuh dikeluarkan. Tetapi tamat je tempoh 44 hari, maka kulitnya menjadi geleber dan isi tubuh menjadi boyak.

2 Amalan Yang Buat Ibu Muda Tak  Akan Gemuk-Gemuk Macam Baru Kahwin Dulu
2. Amalan herba yang mengimbangi hormon

– Kegemukan selepas bersalin juga disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon. Bayangkan. Dalam proses bersalin itu sendiri pelbagai hormon sedang digunakan secara extreme. Sehinggalah sepajang tempoh penyusuan

IKLAN

– Oleh itu WAJIB ibu-ibu yang tak nak gemuk selepas bersalin amalkan herba yang bantu imbangi hormon. Dan herba yang sangat hebat dalam imbangu hormon wanita ialah CEKUR. You can eat it raw sebagai ulam atau kalau tak lalu telan jelah Phyto Natal.

Disebabkan itulah bidan-bidan lama sangat menitikberatkan amalan ubat periuk, ramu herba dan ulam-ulam ketika pantang bersalin.

Jika anda inginkan bentuk tubuh yang rapi dan sihat, tak salah cuba amalan yang telah diperturunkan sejak turun temurun ni.

Perkongsian dari

Siti Aishah
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI