Bagi semua bakal pengantin yang, wajah yang cantik dan flawless ketika majlis perkahwinan adalah perkara yang sering menjadi keutamaan kerana mahukan kelihatan serba canyik dan menawan. Malah, ada segelintir daripada mereka mahu disolek oleh mak andam atau sekarang dipanggil make up artis (MUA) ketika hari bahagia anda.

5 Benda Yang Anda Kena Tahu Sebelum Nak Tempah ‘MUA’

Namun, professional ataupun tidak semuanya terpulang kepada individu. Wanita sememangnya tidak boleh berpisah dengan rasa ingin cantik dengan mereka. Sebab itu mereka selalu inginkan yang terbaik untuk diri mereka. Walaupun mereka sudah kelihatan cantik, make up itu memainkan peranan untuk menaikkan lagi seri di wajah mereka. Tetapi ada beberapa tips yang perlu anda titik beratkan sebelum menempah MUA ini.

1. Tempah MUA awal

5 Benda Yang Anda Kena Tahu Sebelum Nak Tempah ‘MUA’

Bila anda sudah dirisik oleh seseorang dan kedua-dua belah keluarga anda setuju untuk menetapkan tarikhnya, mulakan langkah anda untuk mencari MUA kesukaan anda. Pencarian MUA ini anda boleh mencari menerusi sosial media sahaja.

IKLAN

2. Test make up

5 Benda Yang Anda Kena Tahu Sebelum Nak Tempah ‘MUA’

Agak sukar sebenarnya jika anda mahu mencuba dahulu solekan yang mereka buat tetapi ia amat digalakkan kerana dari situ anda tahu kemahiran dan adakah mereka serasi dengan anda. Oleh itu, anda boleh melihat antara feedback atau gambar-gambar yang mereka pernah solek.

3. Pastikan tarikh mereka tidak pack dengan orang lain

IKLAN

5 Benda Yang Anda Kena Tahu Sebelum Nak Tempah ‘MUA’

Oleh kerana terlalu ramai yang menempah perkhidmatan mereka, jadi anda perlu confirm bahawa MUA pilihan anda tidak menerima tempahan yang lain selain anda ataupun jadual mereka tidak terlalu ketat. Sehinggakan mereka terpaksa terkejar-kejar untuk bergegas ke lokasi seterusnya. Ini mungkin menyebabkan anda tidak berpuas hati dengan solekannya.

4. Pentingnya komunikasi

5 Benda Yang Anda Kena Tahu Sebelum Nak Tempah ‘MUA’

IKLAN

Tidaklah anda menilai hanya daripada info mereka di media sosial, anda terus berpuas hati dengan perkhidmatan mereka. Anda perlu tahu, wajah setiap orang adalah berbeza. Ada yang sesuai dengan solekan begini tetapi anda pula tidak bersesuai dengannya. Jadi, pastikan anda sentiasa berbincang dengan MUA anda tentang solekan yang anda mahu secara jelas.

5. Jangan terlalu cerewet dengan MUA

5 Benda Yang Anda Kena Tahu Sebelum Nak Tempah ‘MUA’

Setiap perkhidmatan pasti ada sahaja yang tidak berpuas hati. Sama seperti MUA, anda jangan terlalu cerewet sehingga membuat MUA rimas dengan perangai anda. Tidak salah anda mahukan yang terbaik tetapi seeloknya berbincang dahulu jenis macam mana yang anda mahukan, tanyakan pada mereka adakah mereka rasa ini sesuai untuk anda kerana mereka sudah berpengalaman.