Pasangan yang sedang bertunang, akan berkahwin dan yang telah mendirikan rumah tangga wajib untuk membaca thread ini. Kenapa orang selepas kahwin tiada duit? Apa yang perlu dielakkan.

Perlu diingat, masalah kewangan adalah antara punca terbesar berlakunya penceraian. Jom baca!

Image result for duit tiada

1. Honeymoon tempat mahal

Bila tengok Hanis Zalikha honeymoon dekat Maldives, kita pun nak pergi juga. “Cantiknyaaa tempat tu sayang. Romantik sangat! Boleh la kita buat anak kat sana sayang~” Ujar isteri kepada suaminya. Tiada kewajipan lepas kahwin terus honeymoon

2. Tiada duit persediaan selepas kahwin

Duit hanya kumpul untuk majlis kahwin sahaja, tiada wang selepas kahwin dengan harapan duit salam daripada orang yang datang majlis dapat menampung belanja selepas kahwin. Ini satu kesilapan yang biasa dilakukan.

Jangan terikut cara begini. Duit salam kaut kita guna untuk emergency. banyak perkara lain untuk diguna nanti, deposit rumah, persediaan untuk anak nanti. pandang untuk masa depan. tidak untuk hanya seketika. Ada juga yang guna duit tu untuk pergi honeymoon. Jangan belanja semua.

3. Suka banding dengan orang lain

Hidup taknak kalah, selalu beranggapan kalau majlis kecil nanti orang mengumpat. padahal takde orang kisah pun majlis itu kecil. majlis besar hanya nak orang puji. “Uish, meriahnya majlis anak Cik Senah tu… Kahwin ngan bisnesman ke tu?”

Tak perlu bandingkan diri dengan orang lain. Bagus untuk buat kajian persiapan kahwin dekat internet, IG dan lain-lain. Tapi jangan sampai terikut nak cantik macam ni la, kalau bukan dalam bajet kita. jadikan diri kita lebih tegas dalam berbelanja.

4. Terus nak hidup selesa lepas kahwin

Kononnya nak isteri hidup selesa, terus beli kereta lebih kemampuan, katanya senang nak balik kampung. Sewa rumah mahal dekat tengah bandar senang isteri nak pergi tempat kerja. Kawal bajet anda. Awal perkahwinan memang kena bekorban sikit.

5. Tidak mempunyai persefahaman dalam kewangan

Isteri jenis jimat, suami jenis boros atau sebaliknya. Pasangan berkira untuk membeli keperluan dengan anggapan masing-masing bekerja. Bincang dan sentiasa telus dalam kewangan. Contoh: suami isteri share separuh-separuh bayar rumah.

Antara komitmen besar lepas kahwin adalah rumah, kereta, makan. awal perkahwinan mungkin tak dapat lagi nak track perbelanjaan. slowly bajet untuk makan dan cari alternatif untuk jimat dalam mana-mana bahagian.

Sumber : twt_bajet